„Демокрацията в света е изложена на риск. САЩ няма да се изтеглят от Украйна, в противен случай страната ще бъде подчинена“.
Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън по повод 80-годишнината от „Деня Д“ (десанта на съюзниците в Нормандия през Втората световна война – бел. ред.).

Байдън, британският крал Чарлз III, канадският премиер Джъстин Трюдо и френският президент Еманюел Макрон отдадоха почит на десетките хиляди съюзнически войници, които са акостирали на пясъчните плажове на Нормандия в Северна Франция на 6 юни 1944 г.

Според американския президент „Деня Д“ е показал необходимостта от международни съюзи. Тези думи на Байдън бяха критика към неговия опонент за президентските избори в САЩ – Доналд Тръмп, който поставя под въпрос потребността от НАТО.


„Живеем във време, в което демокрацията е изложена на по-голям риск в целия свят, отколкото в който и да е момент след края на Втората световна война. Изолационизмът не беше отговорът преди 80 години и не е отговорът днес. Истинските съюзи ни правят по-силни - урок, който се моля американците никога да не забравят“, подчерта държавният глава на САЩ.



Байдън се зарече, че под негово ръководство САЩ „няма да се оттеглят“ от Украйна, „защото ако го направим, Украйна ще бъде подчинена и това няма да приключи дотук“.

„Съседите на Украйна ще бъдат застрашени, цяла Европа ще бъде застрашена“, добави той, описвайки Владимир Путин като „тиранин, стремящ се към господство“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС