От прясно изпечен геврек, потопен в меласа и поръсен със сусам, до печени кестени - по улиците на Истанбул ще откриете най-разнообразна храна, която ще изненада приятно вкусовите ви рецептори.

Ето някои от най-добрите варианти за улична храна в Истанбул:

Балик екмек

Балик екмек е една от най-популярните закуски в Инстанбул. Тя представлява пържено парче риба, завито в турски хляб и свежа маруля за допълнение. Използват се различни видове риба, така че избора оставяме на вас. Местните смятат балик екмек за перфектна вечеря или следобедна закуска.

Кокореч

Турците казват за кокореча, че е легендарна мазна закуска, която е точно за сутрините, в които сте прекалили с алкохола. Кокореч всъщност са агнешки черва, печени на шиш и поставени в хлебче. Могат да бъдат намерени навсякъде в Истанбул.

Мисир

Мисир е така добре познатата ни печена и варена царевица. Може да видите търговци да я продават навсякъде покрай многобройните истанбулски мостове и улички. Интересното е, че местните предлагат мисир само през лятото. 

Кестане

Е, когато дойде зимата в Истанбул, търговците вадят печените кестени или по точно кестане. Те не се различават особено от кестените, които се предлагат в България, освен че в южната ни съседка често ги пекат с други ядки, за да придобият аромата им.

Няколко правила за правилно хранене през лятото (ВИДЕО)

Симит

Турският симит е добре познат и у нас – можем да го наречем „балкански бейгъл“ . Симитът е една от най-популярните улични храни в Истанбул и представлява геврек, потопен в меласа и поръсен със сусам. В зависимост от предпочитанията може да се предлага с шоколад или сирене.



И още:

Бързата храна е пълна с фталати

Специалист: Секс и чесън ни спасяват в жегите

Как да се храним здравословно през лятото

На какви храни да наблегнем в жегата?