Столичната община (СО) ще обжалва решението на Административен съд София-град (АССГ) относно въвеждането на новата организация на движението около Националния дворец на културата (НДК), написа във Фейсбук кметът на София Васил Терзиев

АССГ се произнесе за въвеждането на новата организация на движението около НДК, стана известно вчера от съобщение на сайта на съда. По искане на Сдружение с нестопанска цел в обществена полза „Европейски център за транспортни политики” срещу "неоснователните действия на СО" съдът постановява да бъдат безусловно прекратени действията, извършвани от длъжностни лица от Столична община, разпоредени от заместник-кмета по транспорт Илиян Павлов във връзка с въвеждане на нова постоянна организация на движението в София по бул. „Витоша”, бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Проф. Фритьоф Нансен” чрез разчертаване на нова пътна маркировка, поставяне на пътни знаци, преградителни съоръжения и други. Съдът е приел, че действията не се основават на административен акт или закон, и в хипотезата на чл. 250, ал.1 от Административнопроцесуалния кодекс следва да бъдат преустановени незабавно. Според този текст всеки, който има правен интерес, може да иска прекратяване на действия, извършвани от административен орган или длъжностно лице, които не се основават на административен акт или на закона. Разпореждането може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС) в тридневен срок, уточниха от АССГ.

Столичната община ще обжалва решението на АССГ, заявява кметът на София Васил Терзиев. Той посочва, че остава оптимист, че ВАС ще се произнесе също толкова бързо, колкото първата инстанция. Това ще бъде в интерес на жителите на града и ефективната работа на Общината. Ще се съобразим с решението на съда, добавя кметът.

"Дотогава, призиви на политически опоненти за оставки на членове на екипа ми, разглеждам като част от предизборна кампания, в която се надявах да чуя силна визия за развитие на България и как страната ще се превърне във водещ фактор в ЕС. Това заслужава всеки гласоподавател", коментира Терзиев.

 
По-рано днес общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян съобщи, че събират подписи за извънредно заседание на Столичния общински съвет на 23 май, и че искат оставката на заместник-кмета по транспорт. 

Очаквам оставката на заместник-кмета на София Илиян Павлов още днес, заяви общинският съветник от "БСП за България" Иван Таков. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Никол Николова/БТА