Правата на жените са недовършената работа през 21 век. Трябва да намираме начини за помагаме на младите жени да получават образование, способности, така че да могат да развият своя потенциал.

Това заяви Хилари Клинтън на специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) в София. Визитата е по покана на Кирил Домусчиев. Срещата в София, организирана от Кирил Домусчиев и "Домусчиев импакт" (Domuschiev Impact), е част от "Пътят към септември" на CGI – целогодишни срещи за установяване на нови партньорства и идентифициране на начини за предприемане на действия, водещи до срещата на CGI 2024 в Ню Йорк, 23-24 септември.

"За съжаление има хора, които искат да оставят тази врата затворена и не виждат ползата от разнообразието и равнопоставеността на жените в частния и държавния сектор", каза Клинтън.

Тя посочи, че участието на жените във всички сектори ще донесе огромни ползи за световната икономика и подчерта, че за нея е огромно удоволствие отново да бъде в София. 

По думите й жените получават около 24% по-ниско заплащане в световен мащаб. Клинтън отбеляза, че 1 от всеки 10 жени живее в бедност. Основната причина за състоянието им са предразсъдъците.

Хилари Клинтън отбеляза, че България изпреварва много други страни по брой на жените лидери. Тя благодари на България за отношението към равенството на жените.

Бившият американски държавния секретар благодари на Кирил Домусчиев за "ангажимента на Domuschiev Impact, която прави всичко възможно да предоставя възможности на хората" в страната ни. 

По думите на Кирил Домусчиев, съосновател на "Домусчиев импакт" и член на Консултативния съвет на CGI, гласовете на жените предприемачи често остават нечути, а те са вдъхновяващи и може да бъде направено повече за техния успех. Преодоляването на разликата между половете ще даде тласък на икономиката с 3 трилиона долара, каза Домусчиев.

Той подчерта, че фокус на днешното събитие е житейският път на Хилъри Клинтън, който е доказателство, че всичко е възможно. Домусчиев заяви, че част от тяхната мисия е да помогнат на жените да се чуе техния глас.

"През последните поне 25 години, като политик, адвокат и като активист, аз видях, че колкото повече овластяваме момичетата и жените, това толкова повече се отразява на просперитета на всички граждани", каза Османи, подчертавайки, че борбата в тази насока е на няколко фронта. От една страна това е реформиране и насочване на икономическите политики по начин, който включва приноса на жените в работната сила, защото изключвайки ги, това ще забави икономическият растеж. Османи също така смята, че трябва да се въвличат жените повече в политиката, защото по този момент те имат думата при взимането на решенията.

По мнението на президента на Косово трябва да се инвестира повече и в политики, които подкрепят образованието на жените, защото то е важен аспект на икономическия полъх на вятъра.

Османи допълни, че трябва повече справедливост или повече върховенство на закона и равенство, защото в противен случай няма да се постигнат желаните резултати. 

"Овластяването на жените в икономическо отношение има ефект отвъд собствения им индивидуален успех. То овластява обществата да постигне повече", коментира тя, посочвайки за пример собствената си страна.

Събитието събира световни лидери от публичния и частния сектор, за да идентифицират начини за подкрепа на глобалния напредък на жените.

CGI е общност от утвърдени и изгряващи лидери, които работят заедно за създаване и прилагане на ангажименти за действие – нови, специфични и измерими решения за належащи глобални предизвикателства. Срещата в София е част от „Пътят към септември" на CGI – ежегодни събирания за установяване на нови партньорства и инициативи преди Годишната среща на CGI 2024 в Ню Йорк на 23 – 24 септември.

Форумът събра повече от 200 лидери, които ще работят заедно по инициативи за подкрепа на женското лидерство и по-справедлив достъп до капитал, заетост и напредък.

Сред участниците в срещата са президентката на Косово Вьоса Османи, Чери Блеър - съпругата на бившия британски премиер Тони Блеър и основателка на Фондация за жените “Чери Блеър”, Йозлем Денизмен - основателка на разплащателната платформа Monay.

Във форума участват още Джесика Еспиноза - създателка на 2X Global - глобална организация за инвеститори, доставчици на капитали и посредници, Елпита Кокота - създателка на MEXOXO - неправителствена организация, която подкрепя жените предприемачи.

В София е и Джослин Манган, която е създател на Him for her - социално дружество, чиято мисия е да има повече жени в управителните съвети на компаниите.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
БГНЕС, БТА, Ивона Величкова