Червеното вино, любимо на много от нас, има много ползи за здравето при умерена, ежедневна употреба. Напитката, най-добре комбинирана с червено месо и тежки сирена като Грана Падано и Грюер, може да ни предпази от много опасни заболявания и цялостно да подобри качеството ни на живот. 

#1. Богато на антиоксиданти
Виното е обогатено с мощни антиоксиданти. По-тъмното грозде е с по-високо съдържание на антиоксиданти като ресвератрол, епикатехин, катехини и проантоцианидини. От тях ресвератролът и проантоцианидините са основно отговорни за поддържането на нашето здраве.

(Видеото е илюстративно: Защо трябва да пием червено вино)

#2. Понижава лошия холестерол
Известно е, че червените вина понижават лошия холестерол в организма. Според едно проучване червеното грозде Темпранийо с високо съдържание на фибри, използвано за производството на някои сортове червени вина, като например Риоха, понижава нивата на лошия холестерол.

#3. Поддържа сърцето здраво
Виното не само регулира нивата на холестерола, но и поддържа сърцето здраво. Полифенолите, определен вид антиоксиданти, съдържащи се в червените вина, предотвратяват нежеланото съсирване на кръвта, като поддържат кръвоносните съдове гъвкави. Въпреки това не бива да се забравя, че обилното пиене уврежда сърцето.


#4. Регулира кръвната захар
Ресвератролът, естественото съединение, което се съдържа в гроздовата кожа, контролира нивата на кръвната захар при диабетици. Изследването показва, че лицата, които приемат 250 mg добавки с ресвератрол веднъж дневно в продължение на три месеца, имат по-ниски нива на глюкоза в кръвта от тези, които не приемат. Ресвератролът също така контролира нивата на холестерола и систоличното кръвно налягане.
  #5. Намалява риска от рак
Редовната и умерена консумация на червено вино може ефективно да намали рисковете от някои видове рак, като например базоцелуларен, на дебелото черво, карцином на простатата, на яйчниците и др. Учените са използвали доза ресвератрол върху човешки ракови клетки и са установили, че той възпрепятства ключовото действие на протеин, подпомагащ рака.

#6. Помага за лечението на настинки
Съдържащите се в червените вина антиоксиданти лекуват обикновената настинка, тъй като антиоксидантите предпазват клетките от вредното въздействие на свободните радикали, които имат силна роля при настинка, рак и други заболявания.

#7. Поддържа паметта остра
Чудите се как да поддържате паметта си остра? Според изследвания ресвератролът, съдържащ се в червените вина, възпрепятства образуването на бета-амилоиден протеин - ключова съставка в плаката в мозъка на хора с болестта на Алцхаймер.

#8. Поддържа ни стройни
Ще се радвате да научите, че ресвератролът също така помага да контролирате теглото си. Химическото съединение пицеатанол, преобразувано от ресвератрол, намалява мастните клетки в тялото. Според изследователите пицеатанолът ускорява инсулиновите рецептори на мастните клетки, което блокира пътищата, необходими за растежа на незрелите мастни клетки.

#9. Намалява риска от депресия
Изследване, проведено върху хора на средна и напреднала възраст, показва, че ежедневното пиене на умерени количества алкохол предпазва от депресия. Хората, които пият червено вино, е по-малко вероятно да изпаднат в депресия, отколкото хората, които не пият.

#10. Има положително въздействие върху храносмилателната система
Антибактериалният характер на червените вина е позволил да се лекуват стомашни раздразнения и други храносмилателни разстройства. Доказано е също, че консумацията на вино намалява риска от инфекция от Helicobacter pylori - бактерия, която обикновено се среща в стомаха.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Whitehall Lane