Мао Нин: Забележките на посланик Бърнс не са верни и се отклоняват от важния консенсус, постигнат от двамата държавни глави
В сряда китайското външно министерство определи като "пресилени" забележките на посланика на САЩ Никълъс Бърнс, заявявайки, че те се отклоняват от основните договорености, постигнати от президентите на двете страни, пише Reuters.

В доклад на Wall Street Journal се казва, че Бърнс е обвинил Пекин, че е направил "невъзможен" обмена между хората в двете страни.

"Това не съответства на правилния начин, по който Китай и Съединените щати трябва да се разбират помежду си, и не допринася за здравословното и стабилно развитие на двустранните отношения", заяви говорителят на външното министерство Мао Нин на редовен брифинг.

Позовавайки се на срещата в Сан Франциско през ноември миналата година, на която китайският президент Си Дзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън обсъдиха въпроси, които са обтегнали отношенията, Мао добави:


"Забележките на посланик Бърнс не са верни и се отклоняват от важния консенсус, постигнат от двамата държавни глави."

В откъси от интервюто Бърнс заяви, че служители от континенталната част на страната са се намесили в 61 публични събития, организирани от посолството на САЩ в Пекин от ноември насам.

Те са правили това или като са оказвали натиск върху китайските граждани да не присъстват, или като са се опитвали да сплашват тези, които са го правили, добави той.

"Китай винаги е развивал отношенията си със Съединените щати в съответствие с принципите на взаимно уважение, мирно съвместно съществуване и взаимноизгодно сътрудничество, предложени от президента Си Дзинпин", заяви Мао.

"Той се ангажира да насърчава културния обмен между Китай и Съединените щати."

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Симеон Томов/БТА