Представители на парламентарната група на "Има такъв народ" отидоха на консултации за съставяне на правителство при президента Румен Радев.

Експертен кабинет в условията на политическа криза е единственият възможен вариант. Има и вариант президентска република. Според нас най-разумният, практичен и верен ход на парламента е с третия мандат, ако вие прецените да го дадете на ИТН. Да се пристъпи към изработване на програма и съответно експертно правителство, което да изпълнява тази програма, за да започнем да излизаме от икономическата, социалната, демографската, няма криза, в която да не сме влезли“, с тези думи се обърна към президента Тошко Йорданов.



Тошко Йорданов определи като „ужасяваща“ ниската избирателна активност. "Причина за отлива са политиците, а не българските граждани", категоричен е той.

„Вие първи издигнахте темата за програмно правителство с експерти и в тази връзка - как вие гледате на въпроса, че избирателите са се отдръпнали от урните, на политическия процес и ако може да дадете по-конкретно описание на предложението ви за кабинет и обхвата му. Това каза президентът Румен Радев в началото на консулатициите с представителите на "Има такъв народ". 

 


„Ниската избирателна активност поставя редица предизвикатеслстав пред партиите и обърка много прогнози, но проблемът е, че поставя под въпрос легитимността на държавните институции“, каза още Радев. „Вие още преди да започнем консултациите с първата политическа сила повдигнахте темата за третия мандат. Други партии също се включиха в тази тема“, допълни той.

„В резултат на разговорите ни тук с ГЕРБ-СДС те предложиха вариант за правителство на малцинството.  От "Възраждане" предложиха анти герб-дпс коалиция“, припомни Румен Радев.

Заедно с Тошко Йорданов, на "Дондуков" 2 дойдоха заместник-председателят на ПГ на ИТН Станислав Балабанов и депутатите Александър Вълчев и Драгомир Петров.
 


След края на консултациите Тошко Йорданов коментира, че от президента ще реши дали да връчи на ИТН третия мандат.

Ако, се стигне до трети мандат, предполагам, че всички партии ще трябва си зададат въпроса ако не направим сега нещо, какво следва? Най-лесно е да се отиде на избори - няма проблем за нас. Ние сме партията, която реално е качила гласовете си. Няма значение какво мисли един или друг партиен лидер, а важното е какво казва Конституцията. И тя разрешава реализацията на трети мандат от всяка една парламентарна партия, независимо малка или голяма", заяви Йорданов за казаното от Борисов, че е редно не малка, по-голяма политическа сила да състави следващо правителство.

От ИТН смятат, че най-добре за държавата би било да се направи кабинет с подкрепа от колкото се може политически сили, който да извади необходимата програма със срокове и стъпки, а след това да се търсят подходящите министри според програмата.

Припомняме, че държавният глава вече разговаря в понеделник и във вторник с представителите на ГЕРБ-СДС, на ДПС, на „Продължаваме промяната – Демократична България“ , на "БСП за България" и на "Възраждане“.

Днес е третият и последен ден от консултациите за съставяне на редовно правителство.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня