За тази вечер е насрочен протест на шосето Берковица-София - в центъра на село Бързия в община Берковица
През прохода „Петрохан“ - път II-81 е забранено движението на тежкотоварни камиони над 12 тона, съобщиха от Агенция „Митници“.

Контролът по спазването на ограничението се осъществява от „Пътна полиция“. Няма издадена заповед за промяна в организацията на движение в участъка Мездра-Лютидол - п.в. „Новачене“ на път I-1, която ще се наложи заради предстоящата модернизация на трасето.

Очаква се протест край Берковица срещу пускането на тирове през прохода „Петрохан“

Движението за всички видове моторни превозни средства по отсечката предстои да бъде ограничено, но едва след като завърши ремонтът на обходните трасета. 


Агенция „Пътна инфраструктура“ напомня това заради постъпили запитвания. С оглед осигуряване на безопасността на живота и здравето на хората, АПИ извършва задълбочени анализи на пътната обстановка и е в комуникация с отговорните институции преди да бъде въведена временната организация на движението.

Спирането на трафика по участъка от първокласния път ще е необходимо за доизграждането на пътните възли на две нива - „Мездра“, „Дърманци“ и „Ребърково“ и модернизацията на пътя Мездра-Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км.

Ограничаването на движението в участъка Лютидол - п. в. „Новачене“ - от км 172+640 до км 185+600, е свързано със строителството на пътен възел „Лютидол“, корекция на Мала река с изместване на речното корито и преминаване отляво на пътя в дясно, в частично покрит участък под насип.

Общата дължина на речната корекция е близо 2 км по протежение на пътя. Необходимо е да се изградят множество съоръжения - надлез, две армостени с обща дължина от 260 м, стоманобетонова подпорна стена - 86 м, частично укрепителна пилотна стена - 140 м, дълбок изкоп - близо 40 м.

Недоволство в Монтанско заради предстоящо пускане на камиони да преминават през „Петрохан“ (ВИДЕО)

Ще се направи и стоманобетонова подпорна стена с дължина 256 м и пресичания на стар и нов път и други.За повишаване безопасността на движение и избягване на засилен трафик на всички пътуващи, АПИ винаги и своевременно е информирала широката общественост за предстоящи ремонтни дейности и временните обходни маршрути.

Апелират се шофьорите да спазват стриктно поставената пътна сигнализация и да карат внимателно, спазвайки дистанция. Да се движат със съобразена скорост и да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи.

Междувременно стана ясно, че неправителствени сдружения, граждани и някои политически партии готвят нов протест срещу пускането на тирове през прохода в Стара планина.

Протестът е насрочен за тази вечер на шосето Берковица-София - в центъра на село Бързия в община Берковица. Това съобщи за БТА кметът на Берковица Радослав Найденов. Той уточни, че няма и официална заповед на Агенция „Пътна инфраструктура“ за пренасочване на товарните камиони през прохода "Петрохан".

Кметът на Бързия Атанас Алексов съобщи, че протестиращите ще пресичат един по едни пешеходната пътека в центъра на селото и по този начин на практика ще блокират за известно време движението.

Алексов уточни, че в протеста ще участват хора от Берковица и селата на общината Бързия, Слатина, Ягодово, Замфирово, а също и от села на община Монтана, намиращи се по пътя за прохода.

Облекчение на трафика: Пуснаха движението по пътя Мездра-Лютидол при пътен възел „Ребърково“

Кметът на Бързия съобщи, че макар да няма официална заповед за насочване на тежкотоварните камиони през Петрохан, то през нощта по шосето в селото са преминали няколко тира. Днес също има опити да се преминава, но полицията ги настига и спира.

На табелата, която стои на изхода от Монтана към Берковица, Бързия и прохода Петрохан, все още пише „Забранено за автомобили с тегло над 12 тона“. На 14 юни в местността Чапраза на шосето край Берковица имаше протест срещу евентуално пускане на тирове през Петрохан, в който участваха около 300 души.

Те блокираха за около 15 минути движението между София и Монтана и посочиха, че пътят през Петрохан не е проектиран за тежкотоварни камиони, по него има много остри завои, тесен е и пускането на камионите ще доведе до транспортни произшествия.

Ораторите на митинга на шосето попитаха колко струва човешкият живот и може ли да се измерва в пари, както правят превозвачите, които искат тирове да минават през Петрохан. Представители на местната власт поискаха централната да се съобразява с мнението на хората в региона и да не допуска преминаване на тирове през "Петрохан".

Позиция срещу преминаването на тежкотоварните камиони през Петрохан официално с писма са изразили областният управител на Монтана Ивайло Антонов и Общинският съвет в Берковица. В града има и подписка на местни хора срещу това.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня