Превозвачите са срещу протеста
Граждански сдружения от Берковица, Вършец и Монтана, и политически партии организират от 18:30 часа тази вечер протест срещу заповед на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за пренасочване на тежкотоварни камиони по маршрута Монтана-Берковица-София през прохода "Петрохан" в Стара планина.

Протестът ще бъде в местността Чапраза, където пътят от Монтана се разклонява за София, Берковица и Вършец, съобщиха от партия „Възраждане“. Предвижда се протестиращите да блокират движението по шосето София-Монтана, по което в този час се очаква да има интензивно движение заради пътуващите от столицата за почивните дни.   

Недоволство в Монтанско заради предстоящо пускане на камиони да преминават през „Петрохан“ (ВИДЕО)

"Хората и местната власт в община Берковица не са съгласни с решението на АПИ за пускане на тежкотоварни камиони през прохода Петрохан в Стара планина от 17 юни в посока Монтана-Берковица-София", заяви кметът на Берковица Радослав Найденов.

Той съобщи, че на среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството този вариант е бил представен като единствена алтернатива на предстоящото затваряне на участъка Мездра-Лютидол заради ремонт и изграждане на скоростен път.

Найденов смята, че това е много рисковано, тъй като на завоите по пътя в прохода тежкотоварните камиони неизбежно навлизат в лентата за насрещно движение, създават опасност от транспортни произшествия и риск за движението.

Отделно от това камионите с голямо тегло разбиват пътя, предизвикват напукване на оградите и къщите около шосето, а ако се преобърнат или заклещят - движението се блокира и за минути се образуват километрични опашки.

През летния сезон по пътя през прохода Петрохан в Стара планина преминават много граждани на съседните държави Румъния и Сърбия, които пътуват за почивки на море в Гърция и България.

"Движението е изключително интензивно и дори малко произшествие с ТИР ще доведе до блокиране на пътя", заяви кметът на Берковица. Той е предложил поне в дните с интензивно движение – петък, събота и неделя, да има забрани за камиони, но това не е било прието.

Найденов припомни, че срещу преминаването на тирове през "Петрохан" има решение на Общинския съвет в Берковица и голяма подписка на граждани. Областният управител на Монтана Ивайло Антонов заяви, че остава на своето становище против преминаването на тежкотоварни камиони през "Петрохан".

Той уточни, че е изразил мнението си в писмо до правителството, АПИ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В писмото си той е посочил опасностите, които ще създадат тировете по тесния път и завоите през прохода.

АПИ: Няма заповед за промяна на временната организация на движение в участъка Мездра - Лютидол

Антонов припомни, че през лятото на миналата година, когато за пръв път беше затворен за ремонт участъка Мездра-Лютидол, беше взето подобно решение за пускане на тежкотоварни камиони през прохода "Петрохан", но след около две седмици то беше отменено, тъй като имаше протести на хора от община Берковица, а и стана известно, че маршрутът не е подходящ за трафика на тежки машини с ремаркета.

От Камарата на автомобилните превозвачи заявиха в писмо до БТА: „Камарата на автомобилните превозвачи в България и Европейският транспортен клъстър определят предстоящия в Берковица протест като неконструктивен диалог и опит за политизиране на тема, която е болезнена за живущите и за пътуващите.

Ескалацията на напрежението няма да ускори ремонта или да построи несъществуващ алтернативен маршрут, а спирането на тежкотоварния трафик ще блокира доставките. “От

Камарата на автомобилните превозвачи посочват, че искат да има нормални европейски пътища и те са първите потърпевши от лошата инфраструктура. Следващите потърпевши са всички потребители, защото „цената на лошия път и на обиколния маршрут се плаща на касата в магазина“.

Автомобилните превозвачи призовават за търпение и компромиси от всички страни, за да има хубави и безопасни пътища. Превозвачите заявяват, че ремонтът в отсечката Мездра-Лютидол е труден и върви бавно.

„Това изправя едни срещу други хората, които искат да живеят нормално, срещу хората, които искат да работят нормално - две права, които имаме по Конституция. Настояваме за използването на всички обходни маршрути за тежкотоварни автомобили, защото така натовареността на трафика ще се разпредели равномерно“, заявяват от Камарата на автомобилните превозвачи.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Цветомир Цветков, БТА