Състав на Окръжен съд – Хасково остави в ареста с постоянна мярка за задържане под стража 39–годишния български гражданин Стефан Иванов, обвинен като подбудител и помагач при трафик на кокаин, съобщиха от съда.

Той, заедно със Стоян Маринов, на 11 юни т.г., са се опитали да прехвърлят през граничния контролно–пропускателен пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“ от България в Турция, кокаин с общо бруто тегло 3,510 килограма.

Двамата са се придвижвали в автомобила, шофиран от Маринов, който е бил отклонен от митническите служители за щателна проверка, предаде кореспондентът на БТА Красимира Славова. В тайник в двигателния отсек на колата, проверяващите са открили три пакета с бяло прахообразно вещество, което е реагирало на кокаин.

Според съда до настоящия момент са събрани доказателства, че авторът на престъплението, като подбудител и извършител, е обвиняемият Стефан Иванов. Той е привлечен към отговорност за извършеното деяние, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години и „глоба“ от 200 000 до 300 000 лева.


Сред мотивите на съда да остави Иванов в ареста са, че срещу него има друго наказателно производство в съдебна фаза - също за наркотици, както и че има опасност  той да се укрие или да извърши ново престъпление.

Днешното определение подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в тридневен срок.

Мярката на на другия обвиняем по случая - Стоян Маринов беше гледана на 14 юни. И за него Окръжен съд – Хасково постанови „постоянно задържане под стража“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Красимира Славова/БТА