Един нов и трима досегашни депутати изпраща Видин в 50-ото Народно събрание. Това стана ясно след като Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви имената на избраните 240 народни представители.

ЦИК обяви имената на новите 240 депутати

От 5-ти многомандатен изборен район (МИР)-Видински, в парламента влизат Вера Александрова от „Възраждане“, Любен Иванов от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, Росица Кирова от ГЕРБ-СДС и Иво Цанев от „Движение за права и свободи“ (ДПС).

Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:

Вера Александрова – партия „Възраждане", е родена през 1973 г. в Белоградчик и е депутат в 49-тото Народно събрание. Завършва образованието си в София. От 30 години е предприемач, който се занимава с търговия.

От 15 години изучава и се развива в сферата на холистичната медицина, сочи справка на сайта на „Възраждане“. За партията на 9 юни гласуваха 11,69 % от избирателите в област Видин, което отреди на „Възраждане“ четвърта позиция в 5-ти МИР.


Любен Иванов - коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), е роден през 1979 г. във Видин. Иванов каза за БТА, че е народен представител от областта в два поредни парламента.

Той е заместник-председател на комисията по туризъм. В 48-ото Народно събрание е заместник-председател на парламентарната комисия по земеделие и храни и на Временната комисия за недостига и високите цени на дървата за огрев.

Областен управител на област Видин в периода януари - август 2022 г. Бил е общински съветник в Общински съвет-Видин от 2015 г. до 2021 г. Повече от 19 години е адвокат в областта на търговското право и търговската несъстоятелност.

Завършва "Право“ в Софийския университет "Св. Климент Охридски“, където придобива и допълнителна магистратура по "Право на Европейския съюз“. Коалицията ПП-ДБ получи трети резултат в област Видин с 11,78% подкрепа.

Росица Кирова - коалиция ГЕРБ-СДС, е родена на 1 януари 1970 година във Видин. Завършва гимназия с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“. Получава магистърска степен по филология от Великотърновския университет. Специализант на Технически университет по „Маркетинг и бизнес“, специалност "Мениджмънт.

Професионалното ѝ развитие е свързано с управление в частния бизнес. Била е председател на Съвета на директорите на „Дунавски драгажен флот Видин“ АД. През 2015-та основава Гражданско обединение “Единни за Промяна”, на което е председател и до днес.

От 2006 до 2015 г. е общински съветник от гражданска квота, а през 2015 г. е и кандидат за кмет на Видин от МК “Единни за Промяна”. Росица Кирова е избирана за народен представител от 5 МИР Видин в 45-то, 46-то, 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание.

Заместник-председател е на 46-я, 47-я и 49-я парламент. От 25 април 2024 г. изпълнява длъжността председател на Народното събрание до полагане на клетва на народните представители на 50-ия български парламент.

Член е на комисиите по енергетика и регионално развитие в 46-то, 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание. В 48-то Народно събрание е заместник-председател на Комисията по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление.

Представлява българския парламент в организацията на Жените политически лидери от 2021 г. досега, както и в Генералната асамблея на Интерпарламентарния съюз в Женева през 2024 г. Председател на групите за приятелство с държави от три континента. Коалицията ГЕРБ-СДС получи най-високата подкрепа от избирателите във Видинско на 9 юни - 26,44 %.

Иво Цанев - партия ДПС, е новият депутат от Видинско. Той е роден през 1971 г. в Русе. Завършил е политология и финанси. Бил е областен председател на Съюза на демократичните сили (СДС) в Русе, както и секретар на Съвета по сигурност в правителството на Иван Костов. От 5 юли 2001 г. до 27 февруари 2004 г. е депутат от 39-ото Народно събрание от парламентарната група на „Обединени демократични сили“.

От 2019 г. е член на Управителния съвет на Центъра за европейска и атлантическа интеграция, сочи информация на отдел "Справочна" на БТА. ДПС е на втора позиция в област Видин, като за партията гласуваха 21,03% от избирателите. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Росен Младенов, БТА