Досегашният председател на Европейския парламент Роберта Мецола съобщи, че се кандидатира за още един мандат начело на институцията, предаде кореспондентът на БТА Николай Желязков. Мецола говори пред журналисти в сградата на Европейския съвет в Брюксел, където пристигна за среща с държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.

До обедните часове днес се приемаха кандидатури. Подадох моята, заяви Мецола.

Попитана кога очаква ЕП да одобри следващия председател на Европейската комисия, тя посочи, че евродепутатите са "технически готови за всичко". Ще зависи от днешните разговори и от заседанието на Европейския съвет в края на юни, добави Мецола.

Демокрацията е жива, проевропейските сили ще могат да продължат сътрудничеството си в следващите години. Потвърждавам, че мнозинството от политическите групи в ЕП подкрепят процеса с водещите кандидати за председател на ЕК, трябва да уважим резултата от изборите, настоя тя.

Изборите за евродепутати по-рано този месец спечели Европейската народна партия и сега се очаква нейният водещ кандидат Урсула фон дер Лайен да бъде подкрепена от Европейския съвет за втори мандат. ЕП е в готовност да гласува още до края на юли по този въпрос, но е възможно решение да бъде взето и през септември. Тази вечер се очаква участниците в работната вечеря да обсъдят също имена за следващ председател на ЕП и на върховен представител на ЕС по външната политика. Предвижда се те да обсъдят отново разпределението на постовете и на среща на 27-28 юни.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Желязков/БТА