Със свое решение Централната избирателна комисия (ЦИК) определи имената на новите народни представители в Единадесети многомандатен избирателен район-Ловеч, които ще бъдат в 50-ото Народно събрание (НС).

ЦИК обяви имената на новите 240 депутати

Регионът има четири депутатски места. По един народен представител ще има партия "Възраждане", коалиция ГЕРБ-СДС, партия "Величие" и партия "Движение за права и свободи" (ДПС).

Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:

Ивелин Първанов Първанов - "Възраждане" - Той е роден на 5 юни 1973 г. в Плевен. Народен представител е в 48-ото и 49-ото НС от 15-и МИР-Плевен. Автор е на първия български геополитически роман „Атентаторът“, в който виртуозно разкрива всички аспекти на атентата като политическо средство.

Има издадени книги на военно-историческа тема. Ивелин Първанов е участник в първата мироопазваща мисия на българските въоръжени сили в Камбоджа. Награден е с медала на ООН „В служба на мира“, съобщават от партията.


Николай Нанков Нанков - ГЕРБ-СДС - Той е бил областен управител на Ловеч (2009-2011), заместник-министър в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с ресор „Регионално развитие“ (2011-2013).

Народен представител е в 42-рото и 43-тото НС от 11-и МИР-Ловеч (2013-2014), а след това - заместник-министър в МРРБ (2014-2017). Избран е за народен представител в 44-тото НС от 11-и МИР-Ловеч.

Заема поста министър в МРРБ от 4 май 2017 г. до 20 септември 2018 г., след което отново е народен представител в 44-тото НС. От 10 октомври 2018 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

През 2021 г. е избран за народен представител в 45-ото, 46-ото и 47-ото, 48-ото и 49-ото НС. Областен лидер е на ГЕРБ в област Ловеч от август 2010 г. до днес. Роден е на 19 декември 1983 г. в Априлци, съобщиха от ГЕРБ.

Ирена Николаева Негинова - "Величие" - Тя е завършила висшето си образование в специалност „Аграрна икономика“ към Стопанската академия „Димитър Ценов“, град Свищов, през 2009 г. Специалист е в областта на организацията, управлението и оптимизирането на производствената, търговската и финансовата дейност в земеделието. Има повече от десетгодишен опит като предприемач в производството на здравословни храни и напитки. Омъжена е, майка на две деца.

Атидже Байрямова Алиева-Вели - "Движение за права и свободи" - Тя е член на Европейския парламент от ДПС/"Обнови Европа" за мандат 2019-2024 г. Д-р Атидже  Алиева - Вели е първият и единствен пълноправен член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони от България, съобщиха от партията.

Работи активно по теми като Общата селскостопанска политика, антикризисното подпомагане на земеделците и развитие на селските райони. Пълноправен член е и на Комисията по заетост и социална политика в Европейския парламент. Заместник-председател е и на Делегацията в комитетите за парламентарно сътрудничество ЕС - Средна Азия. Голяма част от трудовата ѝ кариера преминава в Държавен фонд „Земеделие”.

В периода 2007-2013 г. последователно заема длъжности от експерт до началник отдел. В края на 2013 г. е избрана за заместник-изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” и ръководи прилагането на Програмата за развитие на селските райони, Програмата за развитие на сектор „Рибарство”.

Има магистърска степен „Публична администрация“ със специализация „Държавна администрация“ от Университета за национално и световно стопанство в София, магистърска степен „Индустриални биотехнологии“ от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и бакалавърска степен по биотехнологии от същия университет.

През 2023 г. успешно защитава дисертация в Аграрен университет-Пловдив и придобива научна степен „Доктор“. Преминала е редица обучения във Франция, Литва, Австрия, Италия, Испания и др. Преминава обучение и към Държавния департамент на САЩ.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Даниела Балабанова. БТА