След разговорите, които проведохме стана ясно, че с ДПС имаме сходство в програмите по отношение на основните приоритети пред страната ни, свързани с Шенген, членството ни в Еврозоната, икономическия растеж, основан на инвестиции, с ясни политики по отношение на пазара на труда и др. Това каза Деница Сачева от ГЕРБ след преговорите с представители от ДПС.

"България има нужда от качествена промяна на политическото поведение, както и на начина на говорене и поведението на лидерите. Вече няколко поред избора, избирателите казаха едно и също, те не искат повече политика на конфронтация, те не дават своето доверие на нито една политическа партия и ясно казват, че трябва да има политика на съгласие", отбеляза Сачева.

На въпрос има ли яснота кой ще бъде предложен за министър-председател, Сачева заяви: "Както председателят на Народното събрание, така и премиерът ще бъдат от ГЕРБ"

ГЕРБ - СДС покани партиите за преговори, кога стартират разговорите за кабинет

По думите ѝ все още не са обсъждани конкретни имена за състава и за структурата на Министерски съвет.


"Ще предложим документ, който ще представлява споразумение за правителство на споделената отговорност, в което ще залегнат конкретни политики", каза още Сачева.

ГЕРБ – СДС изпрати покани за срещи до партиите, които влизат в 50-ото Народно събрание. По време на разговорите ГЕРБ – СДС предлага да бъдат обсъдени темите, засягащи дневния ред на обществото и възможността за подкрепа на правителство, което да сподели отговорността за управлението на България. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

В преговорния екип на ГЕРБ-СДС бяха Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. От страна на ДПС на срещата присъстваха Йордан Цонев, Елван Гюркаш, Ертен Анисова, Искра Михайлова, Станислав Анастасов и Байрам Байрам.

По-рано днес от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) съобщиха, че няма да участват в преговорите за съставяне на правителство, съобразявайки се с волята на избирателите, и ще бъде силна проевропейска опозиция.

От "Възраждане" разпространиха позиция, в която се казва, че единственото правителство, което политическата организация ще подкрепи, е правителство с мандат на „Възраждане".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня