Близо 116 млн. лева са преведени по 10-те интервенции за „Обвързано с производството подпомагане за животни“ на допустимите за подпомагане животновъди за Кампания 2023, съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев, който участва в откриването на Националното изложение на породата Ил дьо Франс, което се проведе в Сливен. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Според него новият Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. цели подкрепа, ориентирана към иновативни решения, повишаване на селскостопанските доходи, подобряване на конкурентоспособността, опазване на околната среда, устойчивост на климата и пазарните рискове на фермите.

Стратев каза, че държавната политика на министерството е насочена към създаване на условия за устойчиво развитие на сектора и защита интересите на земеделските стопани посредством различни финансови инструменти. 

По думите му по линия на схема за държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ са преведени над 290 млн. лева на земеделските производители. 


За породата Ил дьо Франс Стратев обясни, че тя е една от двете специализирани месодайни породи в България и една от най-рано интродуцираните породи в страната с над половинвековна история. 

Като първият внос на около 100 животни е реализиран през далечната 1968 г., за да достигне приблизително 8000 броя в днешни дни.

По време на животновъдното изложение бяха представени най-добрите екземпляри от породата Ил дьо Франс от различни категории, като отличените бяха наградени.

На 7 ноември 2023 г. управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" одобри 47,5 млн. лева помощ "де минимис" за секторите "Животновъдство" и "Растениевъдство". Изплащането на тази помощ от държавния бюджет е записано в меморандума от 20 септември 2023 г., който бе подписан от правителството и представители на Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест, припомнят от пресцентъра на Фонда. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Ирина Евгениева/БТА