Ромите от „Максуда” си тръгват от „Победа” до края на септември
Ромите от „Максуда” си тръгват от „Победа” до края на септември / Дарик Варна, архив

До края на септември ромите от варненскато циганско гето „Максуда" ще бъдат изведени от приюта за временно настаняване в квартал „Победа". На настанените в СУПЦ „Д-р Анастасия Железкова" е даден срок до 30 септември, за да си намерят квартира, да отидат при близки или по родните места. Това обяви шефът на общинска дирекция „Социални дейности" Любомира Комитска. В предаването „Зала Пленарна" на Дарик тя разкри, че сред първите, които доброволно са напуснали приюта, са имащите работа.

135 души, обитавали съборените постройки в „Максуда", са настанени в момента в СУПЦ „Д-р Анастасия Железкова". От тях 67 са децата. От гледна точка на битовите условия в приюта ромите се чувстват по-добре отколкото в съборените им постройки. Осигурява им се топъл обяд, имат ток и течаща вода.

Голяма част от настанените получават социални помощи и детски. Други нямат документи за самоличност, като от Общината им съдействат за получаването на лични документи. Местната власт ще подпомогне еднократно с 200 лева семействата, които са с 4 и повече деца. Помощта ще е за наемане на квартира за 1-2 месеца. Активно се търсят квартири, основно в „Максуда". „Разликата е, че ще бъдат в законни постройки и ще живеят в по-нормални условия", изтъкна Комитска.

„Те имат интерес да си намерят квартира, да се регистрират, тъй като помощите се отпускат по постоянен адрес. Освен това голяма част от тях не са свикнали да живетя при такива условия - да са накуп всички и да са в сграда, която е блок", коментира общинският експерт.

От приюта не са извеждани други хора, за да бъдат настанени останали без подслон от „Максуда". Капацитетът е почти запълнен, като има възможност за настаняване в още 3-4 стаи, отбеляза Любомира Комитска. Тя увери, че напрежение вътре в приюта няма. Сигнали за нарушаване на обществения ред в района са подавани за шумно събиране на хора около портала вечер. От снощи този проблем е отстранен.

На останалите без покрив роми от „Максуда" са били предложени още два варианта за настаняване - в почивната база на Общината в местността Баба Алено и бунгалата на „Черноморец". Те обаче са отказали да напуснат пределите на града, разкри Комитска. Според нея няма тенденция роми от „Максуда" да отидат в ромските махали в „Аспарухово" или „Владиславово".

В общинска дирекция „Социални дейности" няма информация за предстоящо ново събаряне на незаконни постройки в „Максуда", разкри още Комитска.

Социален блок в „Аспарухово" няма да има

Делото в съда все още не е приключило, но с оглед сроковете за реализиране на проекта, изграждането на социален блок в „Аспарухово" вече е невъзможно. А във „Възраждане" цигански блок няма да има, категорична бе Комитска. Тя обясни, че в Плана на общината за интеграция на ромите и гражданите в уязвимо социално положение е заложено осигуряване на жилища на 100 семейства.

„Не е коментирано, че това ще бъде в определен район. Не е коментирано, че това вече не е направено. Напълно е възможно да излязат и повече от 100 семейства, които са настанени по райони", отбеляза общинският експерт.

Над 3500 са чакащите за общинско жилище. В същото време фондът включва около 2440 жилища. По около десетина семейства във всеки район са нередовно плащащите наематели на общински жилища. Получавани са и сигнали за отдаване на общински апартаменти на трети лица, разкри още шефът на общинска дирекция „Социални дейности".