/ Thinkstock/Getty Images
В Клиниката по образна диагностика в УМБАЛ "Св. Марина" вече предлагат пакетни изследвания
Проф. д-р Боян Балев
96871
Проф. д-р Боян Балев
  • Проф. д-р Боян Балев
Нова методика позволява да се измерва таза на бъдещите майки по време на бременността. Така се преценява дали бебето ще мине без проблеми и улеснява решението дали раждането да е естествено или чрез секцио. Това разкри в интервю за Дарик проф. д-р Боян Балев, началник на Клиниката по образна диагностика към Университетска болница „Света Марина” и ръководител на Катедрата по образна диагностика и лъчелечение в Медицинския университет в морския град.

Специалистът обясни, че изследването на женския таз става с магнитен резонанс, което е безвредно. Когато дойде време за раждане, с ехограф се измерва главата на плода и се преценява риска.

Фактите в България говорят, че ражданията чрез секцио са повече от средния процент за останалия свят, отбеляза проф. Балев.  

Най-новият апарат в Клиниката по образна диагностика е единственият в България сономамотомограф, който е два пъти по-мощен от използвания преди това магнитен резонанс.

Апаратът предоставя стотици изображения и е много труден за анализ, но затова пък изображението е много качествено. Най-голямото предимство на новия томограф е, че може да се използва при млади жени на възраст до 40-45 години. При тях обикновената рентгенова снимка не дава добра информация заради плътността на гърдата, изтъкна специалистът по образна диагностика.

С новите методи и апаратура вродените аномалии на плода при бременните вече се „хващат” по-рано.

Доц. Боян Балев: Заради некачествен ток изключихме единствения работещ томограф в УМБАЛ "Света Марина"

Проф. Балев призна, че токът в болницата пак спира понякога, но това вече не пречи толкова на работата им.  

Другата новост в Клиниката по образна диагностика са въведените пакетни услуги. Предлага се комплект от профилактични изследвания както на новородени, така и на бременни, на жени във фертилна възраст, на пушачи или непушачи. 

проф. д-р Боян Балев
Медицински университет - Варна

Рентгенът никога няма да излезе от употреба в медицината, поне в обозримото бъдеше. При ехографията се използва друг принцип, затова в образната диагностика при някои пациенти се прилагат и двата метода. Сравняването на образите от двата източника прави анализирането по-успешно, посочи професорът. Той обясни, че вреда от рентгеновите изследвания има когато предполагаемата полза е малка, а вредният ефект се проявява при процент от облъчените. 

„Ако на 100 000 души направим скенер, на един от тях ще се появи левкемия, но всички останали ще бъдат здрави и няма да имат поражения”, даде пример специалистът. 

„Не знам защо обществото остава с усещането, че в нашата професия трябва да бъдем абсолютно безупречни, на фона на ширещата се простотия навсякъде.  Няма съвършени хора. Нека този, които протестира и укорява лекари, да погледне сам себе си как е в своята работна среда, в семейството и кооперацията, в която живее, как се държи. Забелязал съм, че тези, които имат най-малко право да протестират, заради това, че самите те не са изрядни, те имат най-големи претенции към нас”,  каза още изтъкнатият специалист по образна диагностика.  

Целият разговор с проф. д-р Боян Балев е в прикаченото аудио.