/ снимка: Медицински университет Варна
Конкуренцията при кандидатите се увеличава - трима чужденци се борят за едно място за бъдещ лекар
Проф. Албена Керековска
100814
Проф. Албена Керековска
  • Проф. Албена Керековска
В Медицинския университет във Варна се обучават представители на 48 държави. Броят на чуждестранните студенти е над 1600, при общо 5700 обучаващи се. Това разкри в интервю за Дарик проф. д-р Албена Керековска, заместник-ректор по учебната дейност на Медицински университет-Варна.

МУ-Варна бе домакин на специална среща на Европейския борд по офталмология

90 на сто от чуждестранните студенти са от Европа. Най-многобройни са германците, следвани от британците. Има кандидат-висшисти от Испания, Франция, Белгия, Холандия, скандинавските страни, ОАЕ, Япония и Ямайка. За първи път миналата година е имало студенти от Южна Корея и Боливия, посочи проф. Керековска.

По думите й, всяка следваща година конкуренцията сред чуждестранните кандидат-студенти се увеличава. Трима чужденци кандидатстват за едно място, отбеляза зам.-ректорът. При българските младежи съотношението е 6 души за едно място.

„Привличаме ги с образование, което е качествено и признато. Много инвестираме в модерната образователна инфраструктура. Клиничните ни бази са изключително модерни, а болница „Света Марина” не отстъпва на болниците в Германия”, изтъкна проф. Керековска. 

проф. д-р Албена Кераковска
проф. д-р Албена Кераковска Медицински университет - Варна

За чуждестранните студенти обучението на английски език е предимство. Те обаче изучват интензивно български език заради комуникацията с пациентите. Във Варна те намират и възможности за социален, културен и спортен живот, отбеляза заместник-ректорът.  

Над 1600 чужденци се обучават в Медицинския университет във Варна

Някои от завършилите медицина във Варна чужденци остават тук и специализират или са асистент-преподаватели. Немски гражданин в момента е специализант в Катедрата по психиатрия и същевременно докторант. Немска възпитаничка на варненския университет пък се връща в България след 2 години работа в родината си и в момента е специализант по очни болести. Има и случаи на студенти от чужбина, които намират половинката си тук.

За трите най-търсени специалности - „Медицина”, „Дентална медицина” и „Фармация”, се организират предварителни кандидат-студентски изпити. По седем кандидати пък се борят за едно място в новата специалност „Логопедия”. Сред колежанските специалности най-търсени са „Рехабилитатор” и „Помощник-фармацевт”, каза още заместник-ректорът по учебната дейност.

Медицинският университет във Варна има три филиала. В Сливен, Велико Търново и Шумен. Там обучението е по специалностите „Медицинска сестра” и „Акушерка”. 

Традиционните Дни на отворените врати в Медицинския университет във Варна тази година ще са на 22 и 23 март. Миналата година над 1700 души успяха да разгледат учебните бази и да бъдат част от специално подготвената програма. 

Целият разговор с проф. Керековска е в прикаченото аудио.