/ ThinkStock/Getty Images
Медицинският университет във Варна в партньорство с Варненския свободен университет започват разработването на две нови дигитални магистърски програми, насочени към приложението на изкуствения интелект в биомедицината и в здравеопазването.

Модерното обучение ще стане възможно с реализацията на проект за създаване на мултидисциплинарна образователна среда, финансиран с близо два милиона лева от Европейския социален фонд. Асоциирани партньори по него са три университета и две болници от Франция, Германия и Италия.

СЗО предупреди за рискове от прилагането на изкуствен интелект в медицината

Двете нови магистърски програми
за изкуствения интелект в биомедицината и в здравеопазването ще стартират през октомври догодина, каза ръководителят на проекта проф. Златислав Стоянов. По думите му те ще са на английски език. В рамките на проекта ще бъдат модернизирани и пет докторски програми на Медицинския университет. Освен това ще се работи и по дигитализирането на образователното съдържание и мобилността на студентите.

В рамките на проекта на практика ще създаваме професии, които днес още не са известни, допълни доц. Галина Момчева от ВСУ. Тя уточни, че новите магистърски програми ще започват с хибридни дисциплини, които ще помагат на ИТ-инженерите да попълват знанията си по медицина, а на лекарите - по информационни технологии.
БТА