/ Етнографски музей
По случай 8-ми март - Международен ден на жената в етнографски музей "Чирпанлиева къща" - Шипка бе открита изложбата "Чеиза на шипченката", съобщиха от музея.

Етнографски музей

Над 150 изящни ръкоделия предоставени от общо 17 дами, които отвориха сандъци и скринове, за да покажат своята лична усърдност или съкровища пазени с години, дело на техните майки или баби.

Назад във времето: На гости на млада булка в музей „Етър“ (СНИМКИ)

Бродирани възглавници и карета, копринени кърпи, снежнобели чаршафи плетени на една кука, покривки стил мильо и филе, ръчно тъкани черги, китеници, плетени чорапи и терлици, кенарени кърпи, пешкири, фъкани престилки - 
част от личните чеизи на шипченки, но всъщност ръкоделия от всички фолклорни области на страната.

Етнографски музей

Етнографски музей

Една изложба израз на женската сръчност и любов към красивото, която вдъхновява и очарова със своя колорит и изящество. Специално за тази изложба етнографски музей „Чирпанлиева къща“ извади от своята колекция някои експонати като пафти и сукмани, скрити през останалото време на годината, както и типичната шипченска носия - стар градски тип - специфичен израз на нравите и фасона на шипченци от началото на 20-ти век.

Етнографски музей

Етнографски музей

Етнографски музей

Изложбата бе открита в навечерието на Националния празник на Република България и се радва на изключителен интерес от малки и големи. Само на 3 март тя бе посетена от повече от 150 души, българи и чужденци, семейства с деца, които с радост и любознателност си припомниха своите семейни реликви, и традиционния начин на живот от преди Освобождението.

Етнографски музей

Етнографски музей

Интерес проявиха и учениците от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Шипка, които ще посетят музея след грипната ваканция, за да научат какво е чеиз, как се е изработвал и какво най-често е съдържал той, как се е показвал и изнасял от къщата на булката по време на най-съкровения празник за всяко семейство - сватбата.

Етнографски музей

Етнографски музей

Изложбата може да бъде видяна само до края на месец март, с работно време от 10:00 до 18:00 часа, от сряда до неделя включително.

Етнографски музей

Специално на 8-ми март - вход свободен!