Сирни Заговезни
Сирни Заговезни / dariknews.bg, архив
Днес е Сирни Заговезни. На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос.

В старозагорското село Дълбоки и до ден днешен денят се почита според народните традиции. Дни преди празника от лешниково дърво или дрян са изработени бутурници или стрели. Те се поставят на подострен дървен шиш, ушичките им се запалват и се мятат надалеч. След това всички прескачат огъня, за да се отърсят от лошотията.

На празничната трапеза трябва да има баница, сирене, ястия с яйца и халва. След мятането на бутурниците семейството се събира около масата. Най-младите целуват ръка на по-възрастните с думите "Прости ми", а те отвръщат"Простено да ти е".

Запазен е и обичаят "хамкане". На дълъг конец се завързва парче от халвата, най-възрастният в къщата го завърта, а децата се опитват до уловят с уста парчето халва, като държат ръцете зад гърба си.

Бутурници се продават и днес на пазара в Стара Загора на цена от 1 до 1.20 лв.

Сирни Заговезни е много тачен празник, а неговите традиции са древни. Той е на прехода между зимата и пролетта и основната му идея е свързана с вечния кръговрат в природата и човешкия живот. С раждането се събуждат надеждите за доброта, красота и берекет. Чрез всички обреди, които се изпълняват на този ден, човекът вярва, че небето ще чуе молитвите му.
 
Самите ритуали дават името на празника – Поклади, Сирни, Пости и др. Символите са огънят, прошката и кукерите.