насилие жени
насилие жени / ThinkStock/Getty Images
Близо 40 жени, пострадали от насилие в семейния кръг, са получили подкрепа от началото на годината в Комплекса за социални услуги. Много от тях за преживели системен физически и психически тормоз, от който е много трудно да се измъкнат.

При някои от жените травмите са нанесли ужасяващи последствия върху психиката. Унижения, обиди, побой, заплахи и опити за убийство са само част от това, което са преживели жертвите. А една жена вече никога няма да прегърне своите деца и внуци.
 
Усилията на специлистите в Комплекса са насочени към предоставяне на спешна психосоцилна помощ, закрила подкрепа за възстановяване на жертвите, които са в състояние на силен стрес след преживения тормоз, останали без подкрепа от близки хора.
 
Пострадалите жени, могат да се обръщат за безплатна психологическа, социална и правна помощ към Комплекса за социални услуги на тел. 0897 654 277. Освен индивидуалната работа с всяка пострадала жена, през януари 2018 г. ще стартира и група за подкрепа на жертвите на домашно насилие.
 
По съвместен проект „Семейства без насилие” със Сдружение „Бъдеще за децата” и подкрепата на отзивчиви дарители вече близо девет месеца се осигурява допълнителна подкрепа към основните услуги, предоставяни на пострадалите, обърнали се към Комплекса.
 
Насилието срещу жените и момичетата е едно от най-широко разпространените,  най-упоритите и най-ужасяващи нарушения на правата на човека в днешни дни. Насилието срещу жените е най-крайната форма на дискриминация. Тенденцията през последните години показва, че почти половината от жените в света, които са станали жертви на умишлени убийства, са били убити от интимен партньор или от член на семейството, в сравнение с 6% от мъжете, станали жертва на убийства в такъв контекст.
 
Темата на 2017 е „Да не оставим никого без подкрепа и грижа: Да сложим край на насилието срещу жените и момичетата!“. Тя подсилва ангажимента на ООН за един свят, свободен от насилие за всички жени и момичета по света, като се достигне на първо място до тези от тях, които са най-лишени от подкрепа и грижи, включително сред бежанци, мигранти, малцинства, жени с увреждания, представители на коренното население и населението, засегнато от конфликти и природни бедствия. В дните на кампанията, организаторите приканват да оцветим света в оранжево, като използваме този цвят като символ на едно по-красиво бъдеще без насилие.
 
Тазгодишната кампания е под егидата на Генералния секретар на ООН. От Алианса за защита от насилие основано на пола призивават в българския контекст: всички предстоящи действия на правителството и парламента за ратифицирането на Истанбулската конвенция;
приемането като приоритет на най-спешните законодателни промени в наказателното законодателство за най-строго преследване и наказване на насилниците; приемането на другите необходими промени в гражданското и наказателното законодателство за постигане на съответствие с Истанбулската конвенция.
 
Наред с това:

Да се предвидят достатъчно средства в държавния бюджет за осигуряване на прилагане на Конвенцията от 2018 година. Да се осигурят достатъчно средства от държавния бюджет и от общинските бюджети за специализираните услуги и програмите за пострадали от домашно насилие и други форми на насилие основано на пола – за консултативните центрове, кризисните центрове, телефонните линии за подкрепа на пострадалите, за правна защита и за други програми за превенция и защита. Предлага се като минимална начална сума за изпълнение на Конвенцията в бюджет 2018 да залегне сумата от 1,5 милиона лева.

Да се създаде специализиран орган за превенция и борба с насилието срещу жените, включително домашното насилие, като се планират финансови ресурси за такъв орган за 2018 година, с препоръчителен минимален размер от 100 000 лева.

Услугите за пострадалите жени трябва да са всеобхватни и интердисциплинарни, да бъдат с добро качество и да са достъпни за всички, без изключение. Те трябва да позволяват гласовете на жените да бъдат чути, без жените да бъдат осъждани. Тези услуги на неправителствените организации са първият отговор и подкрепа на предна линия за тези, чиито животи са били разстроени, затова при тях основна грижа е запазването на достойнството и безопасността на пострадалите.