5-годишен кукер бе най-малкият участник в Маскарадните игри в с. Камен
5-годишен кукер бе най-малкият участник в Маскарадните игри в с. Камен / Община Сливен

10 кукерски групи прогониха злото и орисаха с добро по време на Маскарадните игри в сливенското село Камен. Заедно с мъжете бе и 5-годишният Деян - най-малкият участник в игрите. „Това е събор, който затвърждава българщината, запазва българския дух и българските обичаи. Нашият народ се е съхранил през годините чрез традициите си, чрез фолклора и православната вяра и затова най-ценното за нас като организатори на този празник е да съхраним традициите и те да останат и след нас“, каза кметът на община Сливен Кольо Милев, който откри тазгодишните игри. „Искам да благодаря на всички участници, които днес са тук и да поздравя нашите гости от побратимените на Сливен градове Печ от Унгария и Мелитопол от Украйна, които ще станат съпричастни на нашия фолклор“, допълни кметът.

5-годишен кукер бе най-малкият участник в Маскарадните игри в с. Камен
netinfo

„За мен е изключително удоволствие тази година да приветствам жителите и гостите на с. Камен с добре дошли на Маскарадни игри 2015. Този фестивал е много специален за нас, тъй като за първи път в югоизточна България той се проведе в с. Камен през 1999 година“,  каза в словото си и кметът на село Камен Николай Панайотов.

На празника в Камен присъстваха още народните представители Мария Белова и Иван Славов, председателят на Общински съвет Сливен Мария Григорова, председателят на постоянната комисия за образование, култура и вероизповедание към Общински съвет Сливен Стела Костова, общински съветници, кметове на населени места и много жители от населените места в община Сливен.

Празникът  „Маскарадни игри“ 2015 цели да разпространява българските традиции и обичаи свързани с маскарадната обредност. Той се провежда ежегодно в навечерието на Сирни Заговезни, а сред обичаите, които публиката наблюдава бяха „Сирни заговезни“, „Заораване“ и „Куковден“.

Тази година организатори на Маскарадни игри 2015 година бяха община Сливен, кметство Камен и местното народно читалище „Пробуда 1932 г.“

Председател на журито беше д-р Владимир Демирев, етнолог в Регионалния исторически музей – Сливен и членове Иван Стоянов, музикален ръководител на оркестъра на Ансамбъла за народни песни и танци – Сливен и хореографката Станка Иванова. Оценките на участниците в рамките на традиционния годишен календар бяха в тематичните категории – зимна, пролетна, лятна и семейна маскарадна обредност. На събора се акцентира върху най-точното възпроизвеждане на обред, фрагмент от обред, а също и върху най-атрактивно обредно облекло, маска, реквизит и вярна конструкция.

5-годишен кукер бе най-малкият участник в Маскарадните игри в с. Камен
netinfo

Класирането:

Награда за обреда „Сирни заговезни“:

І място – НЧ „Искра 1932”, с. Калояново

ІІ място – НЧ „Христо Ботев 1929”, с. Младово

Награда за кукерски групи:

І място – НЧ „К. Мераков 1928“, с. Блатец и НЧ „Просвета 1935“, с. Глушник

ІІ място – НЧ „Пробуда 1929“, с. Горно Александрово и НЧ „Изгрев 1928“, с. Драгоданово

ІІІ място – НЧ „Петър Берон 1934“, с. Тополчане

Награда за най-точното възпроизвеждане на фрагмент от обред получи НЧ „Светлина 1912“, с. Николаево, а награда за цялостно обредно облекло, маска, реквизит и вярна конструкция получи НЧ „Кирил и Методий”, с. Александрово, община Павел Баня, а награда за най-красива маска взе Пламен Маринов от с. Камен.

Колективът на НЧ Пробуда 1932“, с. Камен получи награда за цялостно представяне на тазгодишните маскарадни игри, както и специалната награда на кмета на селото.

 

5-годишният Деян Проданов Дончев от с. Камен бе най-малкият регистриран участник, съобщиха организаторите.