съд присъда
съд присъда / ThinkStock/Getty Images


Бургаският апелативен съд уважи жалбата на Атанас Атанасов от гр. Бургас срещу отказа на Окръжен съд– Сливен да промени мярката му за процесуална принуда от „задържане под стража“ в „парична гаранция“. Съдът отмени определението на първата инстанция и определи мярка „парична гаранция“ в размер на 5 000 лв.
На 37-годишния  Атанасов, отговорник във ферма за животни в с.Факия, е повдигнато обвинение за това, че в землището на Бяла, общ. Сливен, при условията на опасен рецидив, в съучастие като съизвършител с лице с неустановена самоличност, отвлякъл Йордан Йорданов, пастир от същото село - престъпление по чл.142, ал.3, т.1, предл.2, вр. ал.2, т.2, вр. с ал.1, вр. чл.29, ал.1, б. „б“ от НК.
 Мъжът е в ареста от 10.05.2017 г. като първоначално е задържан за 72 часа. ОС – Сливен е взел мярка за неотклонение “задържане под стража“, която е била потвърдена от Апелативен съд – Бургас.
В съдебното заседание представителят на Апелативна прокуратура пледира за потвърждаване на постоянния арест, а Атанасов и неговият адвокат помолиха съда да вземе по лека мярка за неотклонение.
Настоящият въззивен състав сподели изводите на първата инстанция, че от събраните до момента, макар и противоречиви доказателства може да се обоснове предположение, че обвиняемият Атанасов е автор на престъплението, за което е подведен под отговорност.

От данните по делото става ясно, че той не се е укривал от органите на  правосъдието, а доброволно се е явил в полицията за изясняване на обстоятелствата, в които е обвинен. Атанасов има адресна регистрация и полага обществено полезен труд. Тези обстоятелства не са били анализирани до момента. Съдебният състав приема, че не е налице опасност обвиняемия да се укрие или да извърши друго престъпление.
Съдът се позовава на практиката на ВКС, Европейския съд за правата на човека и на Съда в Страсбург, която е категорични, че при липсата на една от двете предпоставки по Наказателно-процесуалния кодекс не може да се взема мярка за неотклонение“задържане под стража“.
Определението е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.