Стартира пробно онлайн преброяване на населението
Стартира пробно онлайн преброяване на населението / снимка: Дарик-Шумен

Пробно преброяване на населението ще стартира на 1 септември, целта е да се тества разработеният за основното наблюдение, през следващата година, инструментариум.  Съгласно регламент на Европейският съюз, за първи път  в историята на съюза, всички страни - членки ще се „изброят" в една и съща година,съобщават от шуменското Териториално статистическо бюро.

За първи път ще се използва интернет за попълване на данните в електронен формуляр. Пробното преброяване по традиционния досега начин (с преброители) ще се проведе само в три области на страната - Плевен, Велико Търново и Стара Загора.,В цялата страна всеки ще има възможност да се включи в пробното онлайн броене от 08:00 часа на 1 септември до 08:00 часа на 7 сeптември. На страницата на Нaционалният статистически институт в интернет ще са налични подробни указания за начина на попълване на електронния въпросник.

Преди два месеца, в рамките на представително за страната изследване за използването на информационните и комуникационни технологии от българските домакинства, НСИ, вкл. и ТСБ -Шумен, проучи нагласите на хората за участие в електронното броене. В цялата страна се анкетирани 9068 лица на възраст между 16 и 74 години, от 4500 домакинства. В нашата  област наблюдението е проведено сред 103 домакинства с 225 лица, в 12 населени места. Резултатите от същото сочат, че шуменци са най-слабо информирани за това, че през следващата година ще се проведе преброяване на населението. Незапознатите с този факт са над 80 на сто, срещу 51 % общо за страната. Областта е на последно място и по декларирано желание от страна на анкетираните да се включат в това мащабно и общонационално дело. Всеки пети е с изградена нагласа да не се брои догодина. Средно за страната в тази категория попада всеки двадесети, а в 7 области 100 % от анкетираните лица са убедени, че ще се преброят през пролетта на 2011 г.

Преброяването е най-мащабното статистическо изследване за всяка страна. Анкетната карта (вкл. тази за пробното преброяване) включва информация, както за населението, така и за сградите и домовете, в които живеем и жилищните условия. Различията спрямо показателите от предишни наблюдения са свързани с наличието на по-детайлни въпроси относно инвалидизирането  на хората и енергийната ефективност на жилищните сгради. По традиция  се изследват  етническата принадлежност, майчиния език и вероизповеданието.