/ netinfo
Държавна опера – Русе ще представи концерт от майсторски клас по дирижиране с преподаватели доц. Кристоф Брунер и доц. Иван Василевски от Висшето училище по изкуствата – Цюрих на 19 януари, петък, в зала Филхармония.

Внего ще вземат участие диригентите – Евелин Олсен (Англия), Юдит Цендер (Швейцария), Арсений Шкапцов (Русия), Андреас Хюгли (Швейцария), Сузане Рехщайнер (Швейцария), Сирил Хери (Швейцария), Самуел Нифелер (Швейцария). В програмата са включени произведения на Менделсон, Брамс и Чайковски.

Иван Василевски е музикален директор на фестивала на открито Thunerseespiele от 2003 г., където реализира мюзикъли като „Евита“, „Котките“, „Уестсайдска история“, „Клетниците“ и „Титаник“, а също и три световни премиери, последната от които „Посещението на старата дама“, е играна във Виена и Токио.

От 2007 Иван Василевски е доцент по оркестрово дирижиране в Университета по Изкуствата в град Цюрих. Всяка година провежда майсторски класове по дирижиране в България. Доцент Кристоф Брунер е роден в Цюрих, Швейцария.

Завършил е Музикалната академия в Базел със специалност цигулка при проф. Аделина Опреан и Висшето училище по изкуствата в Цюрих със специалност оркестрово дирижиране при проф. Йоханнес Шлефли.

Диригент е на оркестър “Accento” и на оркестъра за филмова музика “Tifico”. Музикален ръководител на различни оперни и оперетни продукции. Доцент по оркестрово дирижиране във Висшето училище по изкуствата в Цюрих. Сузане Рехщайнер е изучавала тромбон и дирижиране в университетите в Цюрих, Базел и Ваймар.

През периода 2008 и 2010 г. е член на оркестровата академия в Операта в Цюрих, а като солистка свири с много оркестри, включително и Симфоничния оркестър на Базел. През 2016 г. е поканена да работи с Дейвид Амадо на Атлантическия музикален фестивал (САЩ). Като гост, Сузане Рехщайнер е дирижирала различни проекти с Камерен оркестър Биел, Оркестралната академия Мелаго, оркестър „Ад Хок” на Музикалното училище "Лисц" във Ваймар и образователни концерти с филхармонията Дженар.

През 2017 г. Сузане Рехщайнер репетира Симфония № 1 на Густав Малер със Симфоничния оркестър на Люцерн и работи с оркестър Singrün Regensburg. Юдит Цендер е родена в Швиц, Швейцария. След гимназията изучава цигулка в Музикалната академия в Базел с Александър ван Уинкуп. Участвала е в майсторски класове с Франко Гули, Люис Каплан, Ханс-Хайнц Шнийбегер, Ана Чумаченко и Уолтър Левин (струнен квартет), както и класове за камерна музика с Жерар Уас.

Свирила е в различни оркестри. В продължение на няколко години си партнира с пианиста Сила Уас. Юдит Цендер е член на Камерния ансамбъл Уршвайзър и работи в различни музикални училища като учител по цигулка и дирижира младежки оркестър. Евелин Олсен е цигулар и диригент, работещ в Швейцария. Тя дирижира "Flawiler Kammerorchester" и е концертмайстор на камерния оркестър „Сан Гален” и ансамбъл „Старият параклис”, специализиран в периодичното свирене.

В момента Олсен учи оркестрово дирижиране при професор Иван Василевски в Университета по изкуствата - Цюрих. Тя има магистърска степен по историческо изпълнение от „Кралския уелски колеж по музика и драма”, където учи барокова цигулка с професор Рейчъл Поджър. Преди това завършва магистърска степен по цигулка с проф. Ина Димитрова в Музикалното училище в Люцерн.

Олсен е част от бароков оркестър на Европейския съюз, с който участва в най-добрите фестивали за ранна музика в Европа. Андреас Хюгли е роден в град Берн, Швейцария. Завършва пиано, пеене и хорово дирижиране във Висшето училище по изкуствата в Берн.

Преподава пиано и музика в престижната гимназия “Kirchenfeld“ в град Берн, където ръководи също училищния хор и оркестър. Музикален ръководител на “Chor im Breitsch“. Арсений Шкапцов изучава фагот със Станислав Катенин в Централната музикална школа на Консерваторията „Чайковски" в Москва и с Габор Мецарос.

Както като солист, така и като оркестров музикант си сътрудничи с велики музиканти като Кърт Масур, Кристиан Ярви, Михаил Плетнев, Енио Мориконе, Даниел Шнайдер, Мартин Куускман, Марио Вензаго, Александър Ведерников, Артуро Тамайо, Наги Солт и Владимир Търнополски. Участва в майсторските класове на Кристиан Ярви, Ксиан Чанг, Пиеранджело Гелмини, Деймиан Йорио.

През 2018 се очаква да излязат двата му компактдиска. Самуел Нифелер е роден в Шафхаусен (Швейцария). Учил е виолончело и музикална педагогика в консерваторията в Люцерн.

В момента вече завършва магистратура по дирижиране в университета по изкуствата в Цюрих при Иван Василевски и Йоханес Шлефли. Освен работата му като учител по музика в колежа, той дирижира оркестъра Шам-Хюненберг и младежкия оркестър Сурси.