Русенски студенти проучват Свищов
Русенски студенти проучват Свищов / Регионален исторически музей

Благодарение на сътрудничеството с Българско дружество за защита на птиците през тази седмица се извършва теренно етноложко проучване на Свищов. В него участват шест студенти от Русенския университет, специалност Български език и история. Под ръководството на доц. д-р Николай Ненов студентите провеждат интервюта и събират устни истории за миналото на Свищов и за живота на местнага общност през социализма. Специален акцент на проучването е връзката с река Дунав, спецификата на местния риболов, влажните зони и заливните гори.

Първата среща на проучвателския екип бе с кмета на Свищов Станислав Благов, а след това с представители на рибарската общност в местността Чомурлука. Българско дружество за защита на птиците стартира кампания „Бъдеще за Дунавските заливни гори”. Целта на кампанията е да се напомни на широката общественост за богатия растителен и животински свят, присъщ за тези гори и за връзката им с местните хора. Кампанията е свързана със събиране на информация за това как заливните гори са били част от поминъка на местните хора.

Предвиденото етноложко проучване в районите на гр. Свищов и с. Вардим ще разгледа темата за заливните гори и ролята им живота на хората в миналото и настоящето, на традиционни занаяти от района на Дунав, свързани със заливните гори. Работата се извършва по проект „Трансграничен модел за опазване на природата и устойчиво ползване на природните ресурси по течението на река Дунав”, финансиран по програма за Трансгранично сътрудничество Румъния – България.