Регионален академичен център създават в Русе
Регионален академичен център създават в Русе / снимка:Областна администрация

Регионален академичен център ще бъде създаден в Русе, стана ясно на среща в Русенски университет „Ангел Кънчев”. В срещата с чл. кор. проф.  Димитър Димитров, главен координатор на Националната мрежа от Регионални академични центрове на БАН участва и областният управител Венцислав Калчев.

Центърът ще има основен предмет на дейност интегриране на научноизследователска и иновационната дейност в индустрията, бизнеса, културата. Той ще има за задача да изгради по-пряка връзка между представителите на научните среди и представителите на фирмите, организациите и институциите от област Русе.

Пред участниците в срещата областният управител Венцислав Калчев изрази своята пълна подкрепа и готовност за съдействие в осъществяването на тази идея, тъй като създаването на подобен академичен център ще даде отражение не само върху икономическото и културно развитие на Русенска област, но и това на съседните региони. Създаването на Регионален академичен център-Русе е по инициатива на Българската академия на науките и Русенски университет „А. Кънчев“.

Центърът ще има отворен характер и всички, които пожелаят да се присъединят, ще могат да направят това. Основните насоки и сфери на работа на центъра ще включват области като ИКТ технологии, енергийни ресурси и ефективност, нано-науки, биомедицина и качество на живот, биоресурси, климатични промени, астрономия, космически изследвания, културно-историческо наследство и национална идентичност.

Подобни центрове са вече учредени или ще бъдат учредени в: София, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Добрич, Габрово, Шумен, Плевен, Велико Търново и Благоевград – градове с академично присъствие, осъзнали потребността от сътрудничество между науката и практиката в името на духовното развитие.

За присъединяване към центъра бяха поканени организации и институции от Русе и региона, в чийто профил науката е приоритетно направление, а именно: Изследователска база по геотехника към Геологическия институт на БАН, Институт по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“-Русе, ИАППД – Русе, Регионален   исторически музей-Русе, Международно дружество „Елиас Канети“, Териториално статистическо бюро-Русе, Русенска търговско-индустриална камара, Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия, Сименс България ЕООД, Прециз Интер Холдинг АД, Булмаркет ДМ ООД и много други.

Присъстващите на срещата представители на поканените организации и институции подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на научноизследователската и приложната дейност. Регионалният академичен център е отворен за присъединяване и на други членове. Пълноценното функциониране и управление на Националната мрежа от Регионални академични центрове ще бъде гарантирано от Съвет на координаторите, в който ще участват координаторите на всички регионални центрове. Регионален координатор на създадения в Русе център е д-р Стефко Бурджиев – бивш областен управител на Област Русе.

Домакинът на събитието - Русенски университет „Ангел Кънчев“, който е и първата организация, подписала споразумението за сътрудничество, се ангажира с предоставяне на офис за функционирането на Регионалния академичен център-Русе.