Провеждат скрининг за захарен диабет и затлъстяване сред учениците в Плевен
Провеждат скрининг за захарен диабет и затлъстяване сред учениците в Плевен / archive.dariknews

Тази година, под мотото „Профилактиката има ключово значение" ще се проведе скрининг за захарен диабет и затлъстяване сред учениците от 12 клас в средните образователни училища в град Плевен. Това съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ"Д-р Г. Странски" - Плевен.

Кампанията се провежда съвместно с Регионалния инспекторат по образование и просвета и лекарите-ендокринолози от Университетската клиника по ендокринология с ръководител доц. Катя Тодорова и от Детската университетска клиника по ендокринология, с ръководител доц. д-р Чайка Петрова.

Целта на тази кампания е да се идентифицират учениците с отклонения в телесното тегло - наднормено и затлъстяване, които са застрашени от бъдещо развитие на втори тип захарен диабет (Т2ЗД).
Основание за фокусиране на вниманието към учениците с повишен риск от диабет е, че при една добре организирана профилактика и ранно обхващане на рисковите лица, може да предотврати развитието на Т2ЗД в около 55%-58%.

Всички ученици с повишен индивидуален риск за диабет ще бъдат насочени към Клиниката по ендокринология за безплатно провеждане на скринингови тестове и прецизно уточняване на здравословното им състояние.

Специален фокус на внимание са и учениците, които са болни с първи тип захарен диабет /Т1ЗД/. Освен изследвания, на тях ще бъдат осъществявани и индивидуални консултации за постигане и поддържане на по-добър метаболитен контрол.

Ще бъдат проведени два вида лекционни обучения - за здравите ученици и техните учители и за учениците с Т1ЗД, под формата на две публични общообразователни лекции на следните теми: „Можем ли чрез диетично и здравословно хранене да съхраним здравето и младостта си." с лектор Галя Вутова, диетолог към Диабетен център гр. София, на 13 ноември 2014 г. и „Ролята на хипергликемията за възникване на диабетните усложнения" на 12 ноември 2014 г, лектор г-жа Котова, председател на Детското сдружение на децата с диабет.

Рационалността на провеждането на тези активности сред учениците се базира на знанието, че всяка медицинска дейност, водеща до понижение на риска за диабет е важна стратегия за ограничаване на неговото възникване или за поява на диабетните усложнения.