dojran
dojran / dariknews.archive
Презентация на тема: „Дойранските защитници излизат от забравата“ беше представена в една от залите на Регионалния исторически музей в Плевен. Нейните автори Станимир Няголов и Теодор Масов споделиха резултатите от свои съвместни експедиции, проведени през 2014 г. и 2016 г. до град Дойран и околностите му в търсене на военни гробища с погребани загинали войници и офицери в „Дойранската епопея“.
Повод за събитието беше 100-годишнината от участието на 9-та пехотна плевенска дивизия в Първата световна война.

dojran
dariknews.archive

Станимир Няголов, който е роден в ловешкото село Бежаново и е потомък на редник Нягол Стоянов Трифонов от 17-ти пехотен Доростолски полк, който на 31 годишна възраст е останал на една от предните позиции „Жеков“ край македонския град Дойран, е единият от ентусиастите, пожертвали и време и средства в търсене на гробове на воини, загинали през Първата Световна война.
Станимир Няголов разказа, за това как се е зародила идеята му и как става така, че успява да я осъществи с помощта на колегата си Теодор Масов.

dojran
dariknews.archive

Двамата започват изследването си от високия над 2500 метра връх „Каймакчалан“, където пък е намерил смъртта си прадядото на Теодор Масов - правнук на редник Марин Б. Маринов от село Крумово, Ямболска околия - служил в 46-ти пехотен полк и  загинал в боевете при „Каймакчалан“.

Станимир Няголов разказа: „Винаги съм се интересувал от историята и бях щастлив да намеря съмишленик в лицето на Теодор Масов, който също много се интересува от военна история, и с него решихме да направим няколко обхода по знакови места на македонския фронт. Така започнахме с изкачване на връх „Каймакчалан“, след което пак през 2014 г. отидохме до Дойран, като две години по-късно отново го посетихме“.

Станимир Няголов не открива гроба на дядо си, но попада на редица ценни находки и така са установени местата на две полкови гробища, едното от които е на 9-ти полк от артилерийските части на 9-та Плевенска пехотна дивизия, а другото на 33-ти пехотен Свищовски полк.
През 2016-та година пак край Дойран откриват и гробището на 17-ти Доростолски пехотен полк, където е имало запазен паметник на старши подофицер от същия полк. Намерени са и фрагменти от два други паметника на бойци от Луковитска и Белослатинска околия.

dojran
dariknews.archive

Станимир Няголов коментира липсата на широка популярност на „Дойранската епопея“:
„Причината е в нихилизма и умишленото прикриване на истинските намерения на Царство България при участието й в Първата Световна война. Това е една война за национално обединение на всички българи в етническите им граници и няма нищо империалистическо, защото ние отиваме там при братя, останали в рамките на Османската империя. Няма нищо, което да е направено дори за издирването на тези гробове, които по времето на Тито през 60-те г. на миналия век са били тотално взривявани, разкопавани и поругавани.
При нас общо взето се мълчи и постепенно споменът избледнява и може би сме единици, хората които държат тази родова памет", заключи Няголов.

dojran
dariknews.archive