Осъдиха мобилен оператор и хипермаркет за недостъпна среда
Осъдиха мобилен оператор и хипермаркет за недостъпна среда / dariknews.bg

"В страната ни има закони, но имам чувството, че хората, които трябва да ги изпълняват си мислят, че са над закона", каза Върбан Мончев на среща с журналисти и обясни, че все още, когато се правят подходите към тротоарите, не се спазват правилата, а се оставят прагове по 6-7 сантиметра. "Това е недопустимо за нас, хората с колички", каза Мончев и поясни, че двата сантиметра, които здравият човек обикновено не забелязва, могат дори да обърнат една рингова инвалидна количка, особено ако човекът който я бута е неопитен.

Адвокатът на Върбан Мончев, Ангел Киров, който е член на адвокатската колегия в Плевен сподели, че решението по спечеленото дело срещу един от мобилните оператори е влязло в сила и е изпълнено. Той поясни, че по повод исковата молба на г-н Мончев, пред офиса на въпросния оператор, който е на централна улица в Плевен е изграден подход за хора в затруднено положение.

"По отношение на хранителната верига магазини имаме решение на първа инстанция, с което собственикът е осъден за пряка дискриминация по признак "увреждане". Собственикът е осъден и да създаде достъпна среда за хора с увреждания. По същото дело има постъпила жалба от веригата магазини, в която се казава, че "да, собственикът е бездействал, но някой е трябвало да го предупреди за това и чак тогава да се завежда дело", обясни адвокат Киров.

Проблемът с магазина от търговска верига в Плевен възникнал от въртяща се преграда, поставена на входа. При едно от посещенията си, Върбан Мончев, който е с 95% инвалидност, не успял да ползва ПОС терминала. Не могъл да плати и му се наложило да остави взетите продукти на касата.

Според Мончев, отношението на персонала било обидно. Той дълго време чакал на влизане пред „въртележката" да дойде служител да я демонтира, за да може да влезе. Наложило се дори да се развика, за да го пуснат.
Според съдебното решение, освен да създадат достъпна среда, собствениците на магазините трябва да платят и обезщетение на Върбан Мончев от 1500 лева за накърнено достойнство.