Книги за смет идва отново в Плевен на 23 април
Книги за смет идва отново в Плевен на 23 април / dariknews.archive

За четвърта поредна година инициативата "Книги за смет" предлага книга срещу килограм пластмасови отпадъци. Акцията ще се проведе в общо пет града в страната до края на май, като Плевен ще бъде неин домакин на 23 април от 10:00 часа пред ДКТ"Иван Радоев", информираха организаторите.

Тази година към градовете участници се присъединява Кюстендил, като по традиция кампанията ще има в София, Бургас, Велико Търново и Плевен.

Изборът на книги ще включи и няколко нови заглавия, отпечатани специално за целта. Организаторите - издателство "Smart Books" и фондация "Credo Bonum", добавят към селекцията произведенията "Макс и Мориц", "Тайната градина" и "Война на световете".

В пунктовете по градовете ще бъдат приемани само пластмасови бутилки от вода, бира, безалкохолни, растителни масла, туби и шишета от козметика, санитарни продукти и перилни препарати, кофички от кисело мляко, пластмасови чаши и тарелки. Найлонови торбички, стреч-фолио или опаковъчно фолио, каси, стари пластмасови детски играчки също са сред списъка с пластмасови изделия, за които ще може да се получи книга.

Всички отпадъци трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място. Събраните пластмасови изделия ще бъдат подложени на вторично сортиране, след което ще бъдат рециклирани, за да влязат отново в битовия свят.

Миналата година кампанията събра и преработи над 14 тона пластмаса, а в замяна раздаде над 11 хиляди книги на участниците.