Близо 3 милина отделя общината за социални дейности
Близо 3 милина отделя общината за социални дейности / archiv.DarikNews

За издръжка на социалните услуги в бюджета на Община Плевен за 2012 година са предвидени 2 436 471 лева, като от тях 1 538 431 лева са делегирани от държавата, а 898 040 лева от общински приходи. Също така, по различни проекти се предоставят социални услуги като „Личен асистент", „Социален асистент", „Домашен помощник" и „Приемна грижа" на обща стойност 623 684 лева, обяви кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков на редовния си брифинг с медиите тази седмица.

Постъпило искане от група хора с увреждания, за създаване на Дневен център за възрастни хора с физически увреждания в сградата на ул."Даскал Димо" №18, стана повод, кметът да оповести дейноста на общината по социални проекти.

Той припомни, че въпросната сграда е частна държавна собственост и е предоставена с договор за наем от 23 януари 2003 година на Националния център за социална рехабилитация /НЦСР/ за разкриване на Център за социално обслужване на инвалиди за срок от три години.

През 2005 година с анекс е продължен срокът на договора до 31 януари 2013 година. Разкрито е Бюро за социално обслужване към НЦСР - София, чиято основна функция е предоставяне на медицински изделия и помощнотехнически средства, приспособления и съоръжения за хора с увреждания.

След законови промени, дейността на Бюрото за социално обслужване по предоставяне на медицински изделия и помощнотехнически средства, за хора с увреждания на практика е преустановено. Националният център за социална рехабилитация е преустановил плащането на наема към Областна администрация от месец октомври 2011 година. Това става причина за прекратяване на договора за наем с Областна администрация.

Проф. Стойков уточни, че при няколкото проверки, направени в центъра, не са открити негови ползватели.
"На този адрес няма регистрирана социална услуга по смисъла на чл.36 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. По-скоро помещенията са се ползвали като клуб за осъществяване на социални контакти", подчерта кметът и уточни: „Община Плевен не може да разкрие Дневен център за възрастни с физически увреждания, тъй като не разполага със свободен финансов ресурс за издръжката му".

За удовлетворяване на посочените от групата лица с физически увреждания потребности е предложен Центърът за социална рехабилитация и интеграция, находящ се на бул."Скобелев" № 20, където са предприети мерки по осигуряване на достъпна среда за инвалиди, а общината ще се ангажира с предоставяне на транспорт за превозването им до там.

Проф. Стойков припомни за възможността да се ползват услугите на Клубовете на хората с увреждания и пенсионерите. В шест от тях е осигурена достъпна среда. Клубовете се ползват от лица с физически увреждания, членове на Съюза на инвалидите и други организации на хората с увреждания.