Днес е празникът на Гражданска Защита
Днес е празникът на Гражданска Защита / netinfo
Днес е професионалният празник на работещите в системата на ГЗ. Затова в Централния военен клуб в столицата министърът на извънредните ситуации Емел Етем ще връчи награди. Само петима от всичките 28 областни управители в страната ще бъдет отличени. Един от тях ще е областният управител на Кърджали Ангел Коджаманов. „Изключително съм доволен, че област Кърджали и сред номинираните. Ще приема наградата като признание за труда и всеотдайността на служителите на Териториална дирекция „Гражданска защита” – Кърджали и останалите областни институции, които имат отношение по предотвратяването на последиците от бедствия. Днес, докато ми представяха новата техника, за пореден път се убедих, че за момчетата от спасителния отряд работата не е просто задължение, а призвание. Те „горят”, живеят с това, което правят”, коментира инж. Коджаманов.
Награди ще получат и други служители и партньори на ТДГЗ. Почетен знак без лента ІІІ степен ще бъде даден на Христо Христов, началник отдел ГЗ и ОКИЦ”. С обявяване на благодарност са отличени Янко Янков, главен специалист КИС и Димитър Петров, главен специалист в община Кърджали. Писмена похвала ще получи главният счетоводител на ТДГЗ Мари Черкишян. С грамота министър Емел Етем е наградила още Тонка Настева, главен инспектор по ПОУСН, Асен Михайлов, главен специалист, спасител, ръководител на група, Веселин Въков, главен специалист, спасител, ръководител на група, Тодор Арнаудов, главен специалист, спасител, ръководител на група, Виктор Събев, главен специалист, спасител, ръководител на група. С грамота са отличени и Мехмед Реджеб, фоторепортер във в. „Нов живот” и кореспондент на Нова телевизия, Красимир Ангелов, кореспондент на БНТ и Младен Савов, кореспондент на бТВ.

Трима от спасителите от отряда в ТДГЗ – Кърджали вече могат да обучават алпинисти. Неотдавна те защитиха квалификация за инструктор за височинно спасяване с използдване на алпийска екипировка. С новата техника, която имаме, можем много по-добре да си вършим работата, коментираха спасителите. Кърджалийският отряд вече разполага с метеостанция, която може чрез компютъра си да предава в реално време данните, събирани от мястото на събитието. „Чудото” напоследък обаче в оборудването е „химическият автомобил”, както кратко разговорно го наричат помежду си спасителите. Министерството на извънредните ситуации осигури 28 спасителни автомобила за териториалните си дирекции. Автомобилите са предназначени за работа при химическа, радиационна и биологична обстановка. Те са напълно оборудвани и могат да обезпечат работата на спасителните екипи при промишлени аварии, разливи на агресивни течности, при радиоактивно и биологично замърсяване и други инциденти. Спасителните автомобили имат сигнална уредба, радиостанция, моторни и ръчни пръскачки за деконтаминация, помпа и резервоар за агресивни течности, преноси дозиметър и мултигазов анализатор. Оборудването включва комплект за ограничаване на разливи на опасни вещества, деконтаминиращата система и комплект за работа при разпилян живак. В автомобила има предвидени защитни средства за петчленния спасителен екип – маски, противогази очила и ръкавици. Електрическата осветителна система с генератор дава възможност за работа и през нощта. Апаратурата на спасителните автомобили може да отчита данни за метеорологичната обстановка.