пмг
пмг / netinfo
 
Мария Стелиянова Тодорова ученичка от  XI клас на Природоматематическа гимназия „Проф Емануил Иванов“, гр. Кюстендил беше класирана и взе участие в първия майсторски клас на ЦЕРН в България, заедно с учителката си по физика Силвия Стойчева.  Събитието се организира съвместно с ЦЕРН от Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българска академия на науките, и с подкрепата на проект OSOS (Отворени училища за отворено общество) по европейска програма Horizon 2020 за научни изследвания и иновации. Първият CMS майсторски клас на ЦЕРН се проведе в компютърната зала на Физическия факултет на 26 март 2018 г. от 10 ч.
Мария Тодорова и ученици от цялата страна станаха учени за един ден в ЦЕРН, запознаха се това, какво изследват физиците на елементарните частици. След уводната лекция по тeoрия на елементарните частици от професор Леандър Литов – член на съвета на ЦЕРН и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, описание на детектора на CMS и обяснения за методиката на изследванията, учениците направиха сами оценката на данните от експеримента CMS на големия адронен ускорител на частици LHC в CERN, Женева.
В края на деня получените резултати бяха обсъдени на видеоконференция с учени от ЦЕРН и участници от Франция, Унгария, Румъния, Сърбия и Турция. Оказа се, че екипът, в който участваше Мария Тодорова имаше късмет да попадне на  най-много W –  и хигс бозони, частици от първите мигове след сътворението на Вселената. Над 100 български учени работят в най-голямата лаборатория по физика на елементарните частици в света.
Госпожа Силвия Стойчева изрази своето задоволство, че в конкретната си преподавателска дейност има възможност да работи с млади и креативни ученици, любознателни и търсещи, изпълнени с енергия и оптимизъм, готови да експериментират, с ясни цели и принципи, убедени в безграничните възможности на науката.  За нея и ученичката й е било изключително полезно участието им в посоченото събитие, защото са имали прекрасната възможност да се запознаят с експериментите на учените в ЦЕРН, да се докоснат до тяхната работа и открития. Тази среща е допълнителен стимул за всички млади хора, които искат да се развиват и да се усъвършенстват в областта на физиката.