/ БТА
Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа дългосрочно споразумение с Хърватия днес преди срещата на върха Украйна-Югоизточна Европа в Дубровник. Планира  се на срещата да се обсъдят международните усилия за постигане на мир, съобщиха местни и световни медии.

Зеленски се срещна с хърватския премиер Андрей Пленкович, за да подпишат 10-годишно двустранно споразумение за сътрудничество и подкрепа от Хърватия за Украйна.

"Заедно ще развием сътрудничество между нашите отбранителни индустрии. Хърватия ще продължи да доставя оборудване и да споделя експертен опит в хуманното разминиране", написа Зеленски в мрежата Екс.

В поста си Зеленски посочи, че основни теми на разговора му с Пленкович са били "отбранителната помощ и сътрудничество, хуманитарното разминиране, рехабилитацията на украинските деца и ранени войници, възстановяването на Украйна и европейската интеграция на страната.

От началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през 2022 г. Хърватия вече е отпуснала 11 пакета военна помощ за Киев.

Зеленски заяви, че също така планира да обсъди сътрудничество по пътя на присъединяване на Украйна към Европейския съюз и НАТО с 12-те страни на срещата на върха, която е третата от този формат. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Ваня Накова/БТА