/ iStock/Getty Images
Танцова работилница организира сдружение "Партньори" в Кюстендил, в градинката пред читалище "Братство" в града, съобщиха от сдружението.

Работилницата е продължение на проекта "Разнообразието е богатство", който се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства". Първата танцова работилница е от 19.00 часа.

"Кюстендил е микрокосмос на културно многообразие със своите етнически малцинства и нови мигранти - роми, турци, руснаци, арменци, италианци, украинци, израелци, гърци, граждани на Република Северна Македония. Всички те имат впечатляващи истории, които са ги довели точно в този град.

„Зелено семейно приключение“ в Кюстендил

Ние се срещаме с представители на различни етноси и националности, живеещи в Кюстендил и чрез тях се запознаваме с танците им, разучаваме ги, споделяме ги", казаха от сдружението.

На организираните танцови работилници, всеки ще може да разучи националните танци на мигрантите, които ще бъдат показани "стъпка по стъпка", казаха още от сдружението.

Фолклорът на мигрантите, живеещи в Кюстендил, ще бъде показан и в синтетичен танцов спектакъл, който ще бъде представен в края на лятото. Идеята на проекта е да използва изкуството и по-конкретно танца, като средство за опознаване, сближаване и преодоляване на страхове и предразсъдъци, каза Веска Миланова от сдружението.

"С реализирането на дейностите искаме да привлечем повече представители на тези общности за активно участие в културния живот на общината, да популяризираме родните им култури.

Искаме да променим стереотипите и на това многообразие да погледнем като на ресурс, а не като на проблем, защото разнообразието не е дефект, а богатство", посочи още Миланова.
БТА