/ netinfo
Фармацевтите в Кюстендил облякоха жълти жилетки в знак на протест, за да привлекат общественото внимание, върху проблемите в бранша и новите изисквания към тях, за въвеждане на електронни четци и нов софтуер.
 
Аптеките имат шест месеца гратисен период за системата срещу фалшиви лекарства

Те са част от системата за  верификация, която  става задължителна за страните членки на ЕС след 9 февруари 2019 г. В новата европейска наредба се предвижда  върху опаковките на лекарствата, по лекарско предписание да има уникален индентификационен код. Целта е защита на пациентите от фалшиви медикаменти. Заради новите изисквания аптеките трябва да направят допълнителни инвестиции.

По изчисление на фармацевти, новата система ще струва на всяка аптека между 1 000 и 2 000 лева. Идеята е всеки продаден медикамент да се отразява в специален софтуер за верификация и по този начин да се гарантира, че до пациентите няма да достигат фалшиви лекарства. Притесненията на фармацевтите са, че няма да се справят с такава инвестиция. 

Аптекари се опасяват, че няма да могат да продават лекарства

„Голяма част от колегите в Кюстендил са с жълти жилетки, не протестират само работещите в големите вериги, които не могат да вземат самостоятелно решение, а трябва техният аптечен бос да се произнесе. Протестираме срещу доста неща. Тъй като през последните години се натрупаха много бюрократични изисквания към аптеките, които ни изяждат от професионалното време за обслужване на пациентите. И накрая капката, която преля е верификацията. България е от държавите от първата вълна, които ще приложат верификацията. Но се оказа, че информацията към ЕК е невярна, че България има условия за прилагането на верификацията и, че аптеките са готови. За нас трябва да понесе отговорност този, който е подвел ЕК, че аптеките са готови. Това, което ние ще верифицираме, всеки пациент с наличен телефон може да си го свърши", заяви магистър- фармацевт София Захариева.

Аптекари в Пиринско алармират: Хиляди пациенти може да останат без лекарства

"Проверката показва, че опаковката Х е произведена от производителя У. В никакъв случай, не е борба с фалшивите лекарства, тъй като Изпълнителната Агенция по лекарства излезе със становище, че фалшиви лекарства в аптечната мрежа не са установени. Не е тайна, че фалшивите лекарства са в интернет сайтове, но те няма да правят верификация”, коментира още София Захариева от Областната колегия на Българския фармацевтичен съюз в Кюстендил.
Дарик- Кюстендил