Болестта син език вече и в кюстендилско
Болестта син език вече и в кюстендилско / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Три овце, отглеждани в Ново село, община Кюстендил са с диагноза- син език, потвърдена с изследване на кръвни проби. Превантивно наблюдение се осъществява в още няколко населени места, каза за Дарик директорът на ОДБХ Кюстендил д-р Първан Дангов. Той и началник отдел Здравеопазване д-р Емил Гъгнев участваха в епизоотична комисия в община Кюстендил.
Под наблюдение са животни в селата Грамаждано,Цървеняно, Рашка Гращица, Блатец / от община Кюстендил /; Ваксево / община Невестино /; Фролош / община Кочериново /. Очакват се резултатите от пробите, взети от животни от тези села.
"Извършена е дезинсекция във фермата в Нова село. Кметовете ще издадат заповед за забрана на пашата на животни сутрин преди 08,00 ч. и вечер след 18,30 ч. Болестта не е опасна за хората, опасна е за всички преживни животни- говеда, овце и кози. Препоръчва се лечение, но ако не се подава на медикаментите, за животното следва летален изход. Препоръчваме на всички стопани да пръскат торищата и местата за водопой. Предава се от кръвосмучещи насекоми, подобни на комарите, мокреци. Няма предаване от животно на животно. Болестта е дошла в областта най - вероятно от съседна Македония", коментира за Дарик д- р Първан Дангов.
Заболяването го има в 18 области в страната, като първите случаи в Кюстендилска област са откриха на 15- ти август.
Кметските наместници трябва да определят събирателни площадки за трупове на преживните животни, с достъп за екарисажни коли или ако няма достъп, са необходими места, където животните да се заравят. На този етап обаче няма необходимост от такива конкретни действия, уточни директорът на ОДБХ- Кюстендил.
"Собствениците на всички убити или умрели животни трябва да попадат молба до ОДБХ- Кюстендил и ще бъдат обезщетени от държавата, но е необходимо да е доказано, че животните са били заразени със син език, и да са били регистрирани и идентифицирани с ушни марки. Има и специални екипи, назначени от директора, които трябва да отидат на място във фермата", заяви пред Дарик началник отдел "Здравеопазване" д- р Емил Гъгнев. Практиката досега в страната е да се отпускат по 120- 150 лв. за една овца.