Село Добрич, Сирни Заговезни
Село Добрич, Сирни Заговезни / Дарик радио, Хасково
13-метрова клада за днешния празник Сирни Заговезни вдигна в двора на бившето училище кметът на село Добрич Марин Маринов. Тя ще бъде ритуално запалена от 17.30 ч. днес там, като по този начин в селото ще отбележат Деня за прошката.

За своеобразния рекорд с най-високо изградената клада заслугата е на кмета Марин Маринов, който лично участва във вдигането й и НЧ "Пробуда", като са използвани близо 20 кубика дърва, посочват от общината в Димитровград. Според поверието в село Добрич, колкото по-високо стигне светлината на огъня на Сирни Заговезни, толкова по-плодородна ще е годината за населеното място, споделя кметът.

Свързан с голямото огнище ще и по-малка клада, която младите мъже от селото ще прескачат за здраве, каквото е друго от поверията.
В празничната програма ще вземат участие над 105 танцьори и изпълнители. За жителите и гостите на Сирни Заговезни в Добрич ще се представят танцовите състави от гр.Меричлери, НЧ "Хр.Ботев 1902", селата Достеево и самодейци от ПК "Сладък кладенец"-Гълъбово. Талантите от ОДЦ "Галаксико" са подготвили специална хореография за празника. Мъжката певческа група от село Тракия и от местното читалище "Пробуда" ще изпълнят традиционни за обичая песни. За доброто настроение на всички ще свири оркестър "Агрофермер" с ръководител Кънчо Митев, информират от общината в Димитровград.

В още няколко населени места на община Димитровград ще отбележат с традиционни ритуали днес Сирни Заговезни.

От 16.30 ч. в читалището на село Бряст ще започне фолклорна програма, подготвена от съставите на местното НЧ "Пробуда". В 18 ч. всички фолклорни колективи и жители на селото, облечени в традиционни български носии, с празнично шествие със запалени факли ще се отправят от читалището към двора на църквата "Св. Иван Рилски". Шествието ще бъде предвождано от най-малките жители на с.Бряст. В двора на храма около огъня и ще се хвърлят типичните за селото чавги (дървени стрелички), които мъжете от селото са приготвяли цяла зима за този ден.
В селата Върбица и Длъгнево началото на празничната програма е обявено за 18ч. на площада, където ще горят няколко огъня. Групата за автентичен фолклор към НЧ "Отец Паисий Хилендарски 1934" в село Длъгнево ще представи възстановка на обичая "Хамкане" и автентични "Пеени хора". 

От 18.30ч. и в с. Крепост с огън на площада в центъра самодейци от местното читалище "Селска пробуда 1927" ще пресъздадат древния обичай "Оратник". С факелно шествие младите мъже, облечени в народни носии, ще се съберат около кладата и ще запалят огъня за пречистване. Фолклорният хор при читалището ще представи автентични, типични за Сирни Заговезни песни. По стара традиция на този ден по-младите вземат прошка от по-старите, кумците от кумовете. Около огъня ще бъде направена възстановка и на обичая "Хамкане", в който децата застават на колене с ръце на гърба и се опитват да отхапят от парче халва, завързано с червен конец, което най-възрастната жена върти в кръг пред лицата им. В село Крепост поверието гласи, че което дете успее да "хамне" ще бъде здраво през цялата година.

Характерни за този празник в село Крепост са и огнените стрели, които наричат жавги, а младите мъже хвърлят в дворовете на избраната от тях девойка. С представяне на обичай за крадене на мома и българско хора ще завърши празникът в село Крепост.