В Каварна откриват изложба на стари карти и гравюри
В Каварна откриват изложба на стари карти и гравюри / netinfo

Изложба на стари карти и гравюри се открива днес от 16.00 часа в Исторически музей - Каварна. Тя е посветена на 130-годишнината от Освобождението на България от турско робство.

Сбирката съдържа 40 малко познати карти и гравюри на Северното черноморско крайбрежие, съобщи директорът на музея Дарина Мирчева. Най-ранният от артефактите е рисуван върху кожен войнишки щит, принадлежал на римски войник, вероятно тракиец. Ценната реликва е намерена в Дура Европа - днес в Мала Азия, Турция.

Едно от изображенията, включени в изложбата, показва театъра на бойните действия по време на Руско - турската война, видян като че ли от космоса. То е поместено в списание “Илюстровани лондонски новини”, каза още Дарина Мирчева.

Необичайната изложба “Каварна в стари карти и гравюри (ІІІ-ХІХ в.)” бе замислена отдавна и сега се осъществява с участието на държавни, общински и частни колекции, допълват от музея.  

Създадената експозиция ще стане постоянна част на културната институция в морския град. Сбирката е богато илюстрирана с дневници на пътешественици. През 1427 година един от тях - Ханс Шилтбергер е написал следното, преминавайки през днешното каварненско крайбрежие: „…а третата България лежи там, гдето Дунавът се влива в морето и столицата й се казва Калакреа (Калиакра)…”.