СПИН
СПИН / sxc.hu
Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН традиционно се отбелязва в третата неделя на месец май. Денят е повод хората от различни страни да заговорят за СПИН.
 
За първи път в Европа този ден се отбелязва през 1992 г., когато повече от 100 000 червени панделки са раздадени като символ на борбата срещу СПИН по време на концерта в памет на Фреди Меркюри на стадион “Уембли” в Лондон. В повече от 93 страни по света на този ден се реализират мащабни инициативи, като израз на почит към жертвите на вируса, на съпричастност и подкрепа на тези, които живеят с него. В България денят се отбелязва също от 1992 година.

ХИВ СПИН
Thinkstock/Getty Images

Международният символ на внимание и подкрепа към хората, живеещи с ХИВ/СПИН е червената панделка. Тя е създадена в САЩ през 1991 г. от група художници и е знак на обединените усилия на хората по света в общата борба срещу “чумата на ХХ и ХХI век”. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта и кръвта, но е и предупреждение да не се пренебрегва едно от най-големите предизвикателства на нашето време.
 
20-ти май е не само ден за почит към паметта на починалите и съпричастност с хората, живеещи с ХИВ/СПИН, но и призив за повишаване на общественото съзнание и толерантност, за намаляване на стигмата и дискириминацията.
 
От началото на 2018 г. в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС) в Добрич са изследвани 39 лица (15-жени и 23-мъже). Най-голям е процентът на лицата под 19-годишна възраст, следвани от възрастовата група 20-24 години.
 
Кампанията, която РЗИ-Добрич провежда съвместно с общините по повод Международния ден включва различни дейности - провеждане на информационна кампания в област Добрич с раздаване на  презервативи и здравно – образователни материали на млади хора; обучения по темата в учебни заведения в Добрич, Каварна, Тервел и Ген.Тошево, организационно-методична среща с медицински специалисти от „Детско и училищно здравеопазване” в Добрич.