Най-често ни дискриминират на пазара на труда
Най-често ни дискриминират на пазара на труда / Дарик Добрич

Най-често срещаните форми на дискриминация са на пазара на труда. Това сочат обобщените данни от сигнали на граждани, постъпили в рамките на проект, реализиран от сдружение "Кубера", съобщи Сениха Рюстем-председател на Управителния съвет на организацията.

По проекта е създадена интернет страница със секция за онлайн консултации, където всеки, станал жертва на дискриминация, е имал възможност да отправи запитване и да поиска консултация, разказа Рюстем. Най-много от получените сигнали са били свързани с пазара на труда - за дискриминация по възрастов признак или към майки с малки деца и родители на деца с увреждания. Втори по честота са сигналите за дискриминация, свързана с етническата принадлежност, но като цяло тази група не е много голяма, коментира Рюстем.

Друга дейност по проекта е била свързана с наблюдение на проявите на враждебно слово в интернет сайтове. Такива прояви са проследявани най-често в коментарите след медийните съобщения, отбеляза Сениха Рюстем. Екипът на проекта веднага е информирал модераторите на информационните сайтовете с настояване дискриминационните съобщения да бъдат премахнати. В много от случаите обаче коментарите са изтрити едва след като сдружението е изпратило официално искане за това до главните редактори.

Екипът на проекта е проследил и прояви на дискриминация по полов признак. В коментари на предизборни новини открито се призовавало да не се допускат жени до управлението на обществото. След намесата на сдружението те са премахнати.
Ние сме удовлетворени от това, защото наличието на дискриминационни коментари, създава усещане в гражданите, че това е допустимо, коментира Рюстем.

Към събитията в Катуница се отнесохме предпазливо, тъй като коментарите по този повод имаха по-скоро социален характер, сподели още тя. Единствено във връзка с публикация за оскверняване на гроба на починалия Ангел е изпратен сигнал в Районната прокуратура в Асеновград.

В Добрич след среща със Съюза на инвалидите са подадени сигнали до големите търговски обекти с настояване да се засили контролът върху ползването на паркоместата за хора с увреждания. В момента се проверява дали има дискриминация към лицата с трайни увреждания при издаване на карти за паркиране в района на синята зона.

Проектът формално приключва в края на декември, но онлайн центърът ще продължи да работи и да дава консултации на доброволни начала, увери Сениха Рюстем.