Мечката Берна заспа зимен сън
Мечката Берна заспа зимен сън / Дарик Добрич
Мечката Берна заспа зимен сън
68873
Мечката Берна заспа зимен сън
  • Мечката Берна заспа зимен сън

Мечката Берна вече спи зимен сън, съобщи за Дарик Севдалина Венкова, ръководител на Центъра за защита на природата и животните в Добрич. Животното пристигна от Швейцария през това лято и вече е напълно аклиматизирано, каза още тя. Берна си е изкопала зимни бърлоги и в двете си обиталища и сега спи в едната от тях - където пребивава през по-голямата част от времето. Така тя е пренебрегнала подготвения й в мечкарника апартамент.

Зимният сън на мечките не е непрекъснат, подчерта Венкова. Тя разказа, че Берна става от време на време и се разхожда из своя имот, след което отново се оттегля в дупката си, за да спи и шансът да бъде видяна през тези месеци е малък. Не може да предположим кога ще се събуди напролет, но според книгите, трябва да е през март, каза още специалистът.

В зоопарка, заради студеното време, вече са прибрани на закрито папагалите и пауните, но всички други животни могат да бъдат видени. Тази есен бе изградено и укритие за наблюдение на диви пойни птици, което се намира близо до мечкарника, а в в гората пред него има малко езерце, хотел за насекоми и хранилки за птиците.

Венкова съобщи, че в центъра са добре запасени с храна за питомците за студените дни, но припомни, че след Нова година, както винаги, ще очакват елхички от добричлии, за да ги предоставят на тревопасните животни, за които те са любимо лакомство.

Зимният сън при мечките се дължи не на студа, а на липсата на храна. През периода декември-март те преживяват от натрупаните подкожни запаси - до 10-15 см мазнина. Животното спи в приготвена специално бърлога, постлана топличко с мъх, листа и трева, която е винаги с тесен отвор. Зимният сън е като леко вцепеняване, забавяне на сърдечния ритъм и дишането и незначително понижаване на телесната температура, също като при обикновения сън. Този механизъм позволява поддържането на мозъка в работно състояние, особено при раждане, кърмене и опазване на малките в бърлогата.
Сърцето на будната мечка бие от 40 до 90 удара в минута, а когато заспи - 8 до 10 удара. Броят на вдишванията намалява от 30-40 на само едно-две за минута. Обмяната на веществата спада наполовина, но мечката запазва бдителността си непроменена и се събужда от време на време.