Граждански сдружения търпят санкции по проекти, реализирани с общински средства
Граждански сдружения търпят санкции по проекти, реализирани с общински средства / Дарик Добрич

Пет проекта са дотирани по Програмата за финансиране на граждански инициативи на Община Добрич за 2016 г. Това показва отчетът на кмета, който ще бъде изнесен пред Общински съвет на сесията на 31 януари. За това перо от бюджета се отделят 10 000 лева, но не всички са усвоени през изтеклата година.

Само две от сдруженията са отчели проектите си надлежно и са получили 100% финансиране, отчитат от Комисията по Програмата.

СНЦ „Здравна грижа за всеки" е получило 3 000 лева за проект „Приказка за здраве" на стойност 4 460 лева. Провели са 14 неформални интерактивни обучения на 305 ученици от начален курс в 4 училища на град Добрич на теми „Здравословно хранене" и „Физическа активност". Организирани са 4 спортни състезания и 4 кулинарни изложби, както и е издаден здравно-образователен стикер.

Сдружение на инвалидите „Надежда" реализира „Новата картина на моя живот! Арт терапия за хора с увреждания 2016 г." на стойност 3 428 лева със субсидия от 2 138. Под ръководството на художник са проведени 4 арт-дейности на територията на градски парк „Св. Георги" и „Двореца" - Балчик. Във всяко занимание са участвали по 15 души с увреждания, които са създали свои картини, представени на изложба в РБ „Дора Габе".

От другите три сдружения търпят санкции заради различни пропуски. Сдружение „Уайс мен Клуб -Добрич" с дейности „Изкуство по добруджански" за 5 390 лева е поискало дотация от 2 900 лева. Предвидено е било организиране на 4 работни ателиета по приложни изкуства, в които да участват 100 деца от предучилищните и първите класове на СУ „П. Р. Славейков" - Добрич, с които да работят висококвалифициран екип от етнолози, специалисти и художници. При отчитането на проекта, Комисията установява, че не са изпълнени заложените дейности, не са представени разходооправдателни документи, доказващи собствен финансов принос по договора. СНЦ „Уайс мен клуб" дължи връщането на полученото авансово плащане в размер на 70% (2 030 лева) на Община Добрич и се лишава от правото да кандидатства за финансиране по тази Програма за срок от една година.

Асоциация „Детско сърце" изпълнява дейности по проект „Да помогнем на сърдечно болните деца от град Добрич" на стойност 1 696 лева с искана подкрепа от 996 лева от Общината. Извършени са безплатни висококвалифицирани прегледи и консултации от водещи специалисти на Детската кардиологична клиника при Националната кардиологична болница - София на 27 деца и младежи със сърдечно-съдови заболявания - оперирани или на които предстои операция. Безплатните медицински прегледи се осъществяват за 12-и път. При отчитането обаче не са представени разходооправдателни документи, доказващи собствения принос, и затова финансирането е 67% от поисканото.

СНЦ ХобиСклуб има пореден одобрен проект - „Величието на България през Първото българско царство" с разходи 1 310 лева и помощ от Общината 860 лева. 50 души в неравностойно положение от добричките организации на сляпо-глухиге са посетили РИМ - Шумен, Плиска и Велики Преслав. Разходите са покрити на 80%, заради липса на документи, отбелязват от Комисията по Програмата.

Решено е да бъдат разработени Указания за изпълнението на договорите по Програмата, които да бъдат публикувани заедно с поканата за кандидатстване за 2017 година на сайта на община Добрич. Целта е да се осигури по-ефективно изпълнение и да бъдат улеснени организациите при кандидатстване и отчитане на проектите. И тази година сумата, която се предлага да се отдели за подпомагане на граждански инициативи е 10 000 лева.