Проектът „Изкуство по Добруджански“ възражда фолклора сред децата
Проектът „Изкуство по Добруджански“ възражда фолклора сред децата / netinfo

Изложба, наречена „Изкуство по Добруджански“, ще бъде открита на втория етаж на Община Добрич на 31 октомври в 10:30 ч. Изложбата включва творби, изработени от деца – рисунки, шевици, черги, керамика, глинени фигури, колажи, макаронени бижута, сламени сувенири и други изделия от различни материали. В изработката на творбите са използвани предимно естествени материали и модели от нашите прадеди.

Деца от вторите и четвъртите класове на СОУ „П. Р. Славейков" се включиха в различни увлекателни етнозанимания по проект „Изкуство по Добруджански“ и се забавляваха и учиха на родолюбие. Проектът е съфинансиран от общината и Уайс Мен Клуб Добрич. Осигурени са материали за редица уъркшопове в училището и достъп до ателиета в етнографски комплекс „Стария Добрич“, в които децата твориха по добруджански.

Забавни работилници по приложни изкуства през изминалия месец увлякоха малките, които развихриха своя талант и твориха красота от специално набавени от екипа на Уайс Мен Клуб Добрич материали. Децата посетиха организирано и комплекса „Стария Добрич“ и Историческия музей и се запознаха с историята на родния край от древни времена. Особен интерес предизвикаха множеството керамични фигури от различни периоди на Добруджанската история. Децата посетиха реставраторското ателие, където видяха как парченца, открити при археоложки разкопки, придобиват нов живот като музейни експонати и взеха оригинални модели за изработка. Посетиха и ателиетата за фолклорни носии и аксесоари и се запознаха със символиката на цветовете и шевиците в добруджанската носия.

Целта на дейностите по проекта „Изкуство по Добруджански“ е децата да развиват своите умения и чрез интересни за тях занимания да се възроди фолклорът на Добруджа. Децата не само научават повече за своя град и етно-културните особености на добруджанската област, но и придобиват практически умения по приложни изкуства и трупат знания за традициите и фолклора, които могат да прилагат цял живот. С тази инициатива се цели да се насочи детската енергия в позитивна насока и децата да се възпитат да обичат родния край и неговата специфика.

Проектът е подкрепен от Община Добрич по Програма за финансиране на гражданските инициативи в полза на местната общност и съфинансиран от Уайс Мен Клуб Добрич.

Проектът Изкуство по Добруджански възражда фолклора сред децата
netinfo