Добричкият зоопарк - единствен в България според европейските изисквания
Добричкият зоопарк - единствен в България според европейските изисквания / Дарик Добрич

Само Центърът за защита на природата и животните в Добрич отговоря на изискванията на българското и европейското законодателство за зоологически градини. Това съобщават от екипа на Центъра, цитирайки специалисти от отдел "Биологично разнообразие" към Националната служба за защита на природата в Министерство на околната среда и водите.

В България има 18 зоопарка и четири центъра за диви животни - Център за размножаване на редки видове птици към експериментална станция база "Калимок" - с. Нова Черна в община Тутракан, Парк за танцуващи мечки - град Белица, област Благоевград, Център за отглеждане на костенурки - село Баня, област Бургас и Спасителен център за диви животни - Стара Загора.

Зоопаркът в Добрич, както и Паркът за танцуващи мечки в Белица, притежават най-съвременните местообитания за кафяви мечки. Добрите условия в добричкия Център за защита на природата и животните са осигурени с швейцарско финансиране. Мечкарникът, в който от месец юли живее 3-годишната Берна - подарък от мечешки парк в Берн, Швейцария, бе изграден през миналата и тази година с помощта на европейски специалисти. Преди дни Центърът навърши 10 години от създаването си.

Добричкият зоопарк - единствен в България според европейските изисквания
netinfo

Другите зоологически градини в България не отговарят напълно на съвременните изисквания за отглеждане на животни, коментират от МОСВ. Затворени, поради липса на подходящи условия за отглеждане на животните, са зоологическите градини в Пловдив, Кюстендил, Карнобат и Русе. За подобряване на сегашното състояние са необходими около 18 млн.лева, които е трудно да се осигурят. Търсенето на европейско финансиране е неуспешно, тъй като европейските органи отпускат финансови средства само за животни на свобода - в природата.

Към момента МОСВ води преговори за преместването на седем мечки в чужбина, както и за изграждане на два центъра за мечки в страната. За единия от тях е осигурен имот за строителство. Досега от ведомството са намерили подходящи домове за три лъва и един тигър - в Южна Африка, за едно шимпанзе - във Великобритания и за една мечка - в Холандия.