Диабетиците да не пазаруват от специализираните магазини, съветват лекари
Диабетиците да не пазаруват от специализираните магазини, съветват лекари / Дарик Добрич

Подмладяване и все по-широко разпространение придобива захарният диабет, информира за Дарик специалистът ендокринолог д-р Дарина Жекова от добричката болница. Пандемичното разпространение води до огромни финансови разходи за лечение, с честа инвалидизация на болните и психологическа тежест, и го превръща в едно от най-значимите социални заболявания, посочва тя. Данните сочат, че болестта от тип 2 /с използване на други медикаменти, не инсулин/ засягаща 90% от болните, вече се наблюдава и при младежи на 18-19 години. Страдащите от този тип диабет имат право на един преглед при специалист годишно, по преценка на общо практикуващия лекар. Не се води все още статистика за заболяемостта в отделните области на страната, макар че Дружеството на ендокринолозите има идеи за такъв регистър, но създаването му е свързано с наличие на финансови средства и не се знае кога ще се осъществи, каза д-р Жекова.

Основните проблеми, които водят до диабет, са съвременният начин на живот - заседяване, затлъстяване, хранене с продукти тип "Макдоналдс" и кока-кола, смята специалистът. Задължително е хората с фамилна обремененост, с увеличено тегло, да си правят редовно профилактични прегледи при ендокринолог и тестове за кръвна захар. За да се преодолеят факторите, се препоръчва правилно хранене, движение - по минимум 30 минути дневно. За вече установените диабетици има разписани също правила за движение и хранене, но е важно те да избягват пазаруването от специализирани диабетични магазини, където продуктите са богати на скрити мазнини, консерванти и други вредни за болните вещества, подчерта лекарката.

Днес се отбелязва Деня за борба с диабета. В световен мащаб 360 милиона души са в рисковата група за това заболяване, като то става причина за 4 милиона смъртни случая годишно. Статистиката показва, че този брой се удвоява на всеки 10-15 години. Разходите за лечение на болестта през 2010 година надхвърлят 370 милиарда долара, а очакванията са те да достигнат 455 милиарда до 2030 година, сочат данни на Международната федерация по диабет.
Близо половин милион българи страдат от диабет, от тях 3 000 са деца. Страната ни е сред водещите в Европа по разпространение на това заболяване.