България в траур за жертвите от потопа
България в траур за жертвите от потопа / Дарик Добрич

23 юни е Ден на национален траур в памет на жертвите от трагичните наводнения. В Деня на траур националният флаг на държавните институции е свален наполовина.

Според официалните данни жертвите от водната стихия във Варна са 11. Там се издирват две деца - на 2 и 6 години. В Добрич е потвърдена смъртта на един мъж.

Трагедията започна в четвъртък вечерта, когато към 17.00 ч. започна пороен дъжд, описван от очевидци като из ведро и като водопад. България бе разтърсена от информациите за потоп във Варна, който взел жертви. Във вечерните часове приливна вълна с височина 2-3 м, удари кв. „Аспарухово” и помете хора, автомобили, къщи. 

В деня на национален траур от 11.00 ч. в Катедралния храм „Свето Успение Богородично” във Варна президентът Росен Плевнелиев ще присъства на отслужването на трисагий от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в памет на жертвите от катастрофалните наводнения в страната. Във много храмове в страната ще се отслужи панихида за загиналите.

 

Панихида в памет на жертвите на водната стихия ще бъде отслужена в Деня на национален траур в столицата. От Светия Синод на Българската православна църква съобщават, че църковният ритуал ще се проведе в храма "Св. Николай Чудотворец", известен още като Руската църква. Очаква се панихидата да започне в 10,00 часа.

Панихида в памет на жертвите на наводнението ще бъде отслужена и в храм "Св.Троица" в Добрич от 9.00 часа. По повод деня на национален траур община Добрич отменя всички културни събития за днес.