На мястото на атентата е издигнат възпоменателен паметник, където всяка година се провежда церемония в памет на жертвите
Днес се навършват 11 години от атентата на летище „Сарафово“. При терористичния акт на 18 юли 2012 г. загинаха един български и петима израелски граждани. На мястото на кървавия акт има издигнат възпоменателен паметник, където всяка година се провежда церемония в памет на жертвите.

Разпитват свидетели по делото „Сарафово“, процесът върви към пледоарии

Възпоменанието започна точно 14.00 часа на летище „Сарафово“ в Бургас с минута мълчание. След това бяха поднесени общо 6 венци - колкото броя на жертвите. Бяха запалени и 6 фенера със свещи в памет на жертвите.

На церемонията присъстват близки на жертвите, посланикът на Държавата Израел Йорам Елрон, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител проф. Мария Нейкова, представители на държавни институции, на еврейската общност в България и на дипломатическия корпус, както и Цветан Цветанов, който по това време бе министър на вътрешните работи.

"Изминаха 11 години от атентата в Сарафово, но тежката травма продължава и ще продължи да ни връща към това злокобно събитие. Атаката към израелските туристи на летище Сарафова, която уби и български гражданин, разтърси цяла България и предизвика вълна на дълбока съпричастност в нашето общество. Често казваме, че времето лекува всяка болка, но аз прекрасно знам, че няма лекарство за болката за загубата на близки хора", заяви президентът Румен Радев в речта си.

"С обмяната на информация успяхме да установим съпричастността на "Хизбула" към този терористичен акт. И тогава имаше КСНС при президента, и всички политически сили, с малки изключения, терористичното крило на "Хизбула" е отговорно за атентата", заяви Цветанов пред присъстващи. Той призова партиите да излязат с декларация и да определят "Хизбула" като терористична организация. "Днес Германия е водеща с позицията си с "Хизбула", обърна се още Цветанов.

Кметът на Бургас Димитър Николов от своя страна заяви, че на това място са загинали пет невинни граждани, настроени с положителна енергия за почивката си, както и български водач, изпълнявал задълженията си. "Град Бургас ще продължи да пази този мемориал, имената на невинните граждани. Бургас продължава да посреща все по-голям борй израелски туристи. Терорът и омразата винаги ще бъдат побеждавани с  любов, приятелство, с усмивка", заяви той.

На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака.

При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентата. При инцидента бяха ранени 38 души. На 15 юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд.

Гешев: Приключва делото за атентата в Сарафово (ВИДЕО)

Подсъдими по него са Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан - с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм.

Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина. На 17 януари 2018 г. делото за атентата започна по същество. Преди това то не успяваше да тръгне на няколко пъти.

Първото заседание по него беше насрочено още през септември 2016 г., а още през юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд.

Материалите по делото бяха 80 тома, свидетелите са не по-малко от 170, има 100 експертизи.